Nedjelja, 5 veljače, 2023

Hrvatska razvija brend eno-gastro destinacije

Hrvatska ima bogatstvo autohtonih sorti i predivan mozaik četiri vinogradarske i vinske regije s njihovim klimatskim, sortnim i položajnim specifičnostima kao što je i ova Iločka s tramincem piše turizmoteka.hr. Hrvatsko vino nije samo prehrambeni i potencijalno važan izvozni proizvod.

“Ono uz gastronomiju igra sve snažniju ulogu u turističkoj ponudi, a događanja poput ovog brendiraju Hrvatsku i kao eno-gastro destinaciju, poručio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na gala večeri koja se održala u sklopu Festivala traminca koji se održava 21. i 22. svibnja u Iloku.

Hrvatska je u 2020. godini zabilježila 50 postotni pad prodaje vina što je posljedica pada turizma i blokade HORECA kanala jer ne treba zaboraviti činjenicu da je hrvatska turistička zemlja i da naši vinari gotovo 70 posto vina plasiraju upravo putem HORECA kanala.

“Međutim, ohrabruje činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije, vrhunskih vina i pjenušaca i to za gotovo 60 posto i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići u smjeru visoke kvalitete. I tu traminac kao vrhunska sorta ima svoju ulogu, a velik broj platinastih i zlatnih medalja dokaz su da kriza nije utjecala na kvalitetu traminca”, poručio je Kovačević dodavši kako je ključnu ulogu u stabilizaciji vinskog sektora odigrao nacionalni program pomoći kojim je država s 56 milijuna kuna kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina i tako pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu, a pomoć sektoru nastavlja se i u ovoj godini s 20 milijuna kuna.

“Vinarstvo mora biti čvrsta stavka u državnom proračunu jer bez marketinga i ovakvih događanja nema ozbiljnog tržišnog pozicioniranja. HGK će i dalje pod zajedničkim brandom Vina Croatia Vina Mosaica još snažnije i vlastitim sredstvima i sredstvima vinske omotnice, EU fondova, raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina. Zato smo u cijelosti obnovili web stranicu Vina Croatia Vina Mosaica koja bi kao dodatni marketinški alat trebala biti ključna komunikacijska točka hrvatskog vinarstva i vodič i turistima i vinoljupcima kroz hrvatske vinske regije i hrvatska vina”, poručio je Kovačević.

Gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir kazala je kako je još davne 1710. godine upravo u Iloku zasađen prvi trs i da traminac svoje najbolje sortne rezultate pokazuje upravo ovdje.

“Principovac kao jedna od najboljih vinogradarskih pozicija Hrvatske, ovaj vikend, domaćin je Festivala traminca, a vinogradi Principovca bit će pozornica za tramince iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne Srbije i Slovenije. Više od 100 traminaca ovaj vikend u Iloku potvrđuje da je Ilok grad vina i grad kraljevskog traminca, idealno mjesto za održavanje ovakvog atraktivnog eno gastro festivala”, istaknula je Budimir.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno