Utorak, 31 siječnja, 2023

Hrvatska nikad više nije zaradila od megajahti nego ove sezone

Hrvatski turizam ove sezone doživio je procvat kakav turistički sektor nije mogao ni zamisliti u drugoj pandemijskoj godini. Tako u Hrvatskoj, prema riječima naših sugovornika iz nautičkog turizma, nikad nije bilo više megajahti. A upravo su one najskuplje, pa se i najbrže puni hrvatski proračun.

Da se proračun izvrsno puni, pokazali su i podaci da je hrvatsko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju 16.1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996. godine, od kada Državni zavod za statistiku (DZS) prati te podatke. Tome su ponajviše pridonijeli turisti, a upravo su nautički turisti i najveći potrošači, piše Index.

Već je danima jedna od glavnih vijesti svih hrvatskih medija da Hrvatskom plovi proslavljeni košarkaš Michael Jordan, a tjedni najam njegove jahte stoji milijuna eura. Samo od najma jahte Hrvatska ostvaruje ogroman profit jer on na njega mora platiti Hrvatskoj PDV od 13 posto.

Dorijan Dujmić, vlasnik agencije BWA, koja se bavi uslugom i operativom za megajahte, u razgovoru za Index rekao je da Hrvatska nikad nije zaradila više od megajahti nego ove sezone.

“Prema dosadašnjim brojkama, i rujan nam je izuzetno popunjen. Očekuje se da ćemo, što se tiče broja jahti, premašiti čak i brojke iz 2019., i to za 20-ak posto. Imamo rekordnu sezonu megajahtaša. Već smo lani imali rekordnu sezonu što se tiče megajahtaša, a sad je još bolja, i to ne samo po količini jahti već i po njihovom zadržavanju u Jadranu i njihovoj potrošnji. Puno više se oslanjaju na lokalnu infrastrukturu. Sad imamo 450 megajahti, sve su iznad 24 metra. Nikad nije bilo toliko megajahti u Hrvatskoj”, rekao nam je Dujmić.

Navodi kako je za tjedan dana potrošnja po osobi s megajahte oko 50.000 eura.

“Evo, pogledajte, sad je u Hrvatskoj megajahta Michaela Jordana od 70 metara. Barata se iznosom da je tjedan najma jahte milijun eura, a od toga Hrvatskoj ide 13 posto PDV-a, što znači da on daje Hrvatskoj 130.000 eura, i to samo za PDV od najma. U to nisu uračunati potrošnja, hrana, izlasci, izleti, trošak tjelohranitelja, a angažirao je hrvatske tjelohranitelje. Samo računajte koliko on ostavlja Hrvatskoj”, istaknuo je Dujmić za Index.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno