Utorak, 30 svibnja, 2023

Hrvatska na tržištima kapitala lakše će se i jeftinije zaduživati. Trebamo ući u investicijski rejting

Agencija Moody’s podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj, na ‘Ba1’, ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti.

“Porast investicijskog rejtinga u izrazito teškoj 2020. godini je izvanredna vijest. To znači da će se Hrvatska na međunarodnim tržištima kapitala dalje moći lakše i jeftinije zaduživati i da će buduće dugove moći dobivati po jeftinijoj cijeni, a ove sadašnje refinancirati po boljim uvjetima. Sada smo samo jednu stepenicu ispod tzv. investicijskog rejtinga te trebamo iskoristiti ovaj momentum koji imamo i ići dalje ka tome da uđemo u tzv. investicijski rejting jer će to hrvatsku obveznicu učiniti investabilnom za ogromne svjetske investitore”, pojasnio je Njavro.

Smatra da je na tu ocjenu utjecala i politika. “Mislim da to itekako ima veze s ekonomijom koja se vodi od strane koje god vlade je u tom trenutku na vlasti.” Kazao je da smo unatoč koronakrizi održali ekonomsku stabilnost i stabilnost javnih financija.

“Mora se dati određeno priznanje vladi da je uspjela ove godine poboljšati nam kreditni rejting i mogućnost pristupa međunarodnim tržištima kapitala.”

Komentirao je i Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030.

Implementacija strategije

“Ovo je prvi put da Hrvatska ima jednu takvu sveobuhvatnu nacionalnu strategiju, da je prihvaćena strategija koja ima timeline do 2030. godine. ” Navodi i da vidi dva glavna cilja ove strategije.

“Prvi cilj je da bude polazišna strategija i glavni dokument koji će se koristiti za pristup europskim fondovima i novcu. Ako gledamo drugi cilj koji je da bude polazišni dokument hrvatske državne strategije, dokument na temelju kojeg ćemo se složiti oko nekih bitnih strateških odrednica cijele zemlje – tu se možemo složiti da su ciljevi plemeniti i dobri, ali moramo uzeti u obzir da će se određenom dijelu javnosti javiti malo skepticizma”, kazao je i dodao da Hrvatska već ima i sektorske i regionalne strategije, ali da strategije treba implementirati.

“Strategija je jedan generalni dokumenti, trebamo je gledati tako da je bolje da imamo nju nego da nemamo ništa, ali to je samo polazišna točka. Trebamo se fokusirati na ono što nam u pravilu ide malo slabije, a to je implementacija strategije. Implementacija je grm u kojemu leži zec i to je ono na što se trebamo fokusirati”, poručio je Njavro.

Govorio je i o koronakrizi koja je zahvatila cijeli svijet

“Riječ je o krizi bez presedana kakvu nismo vidjeli pa vjerojatno od Drugog svjetskog rata. Radi se o krizi koja je pogodila cijeli svijet tako da će oporavak Hrvatske biti usko vezan za oporavak Europe i ostatka svijeta. Daje nadu to što su razna cjepiva u finalnoj fazi testiranja tako da ako budu uspješna, možemo očekivati iduće godine, sredinom i krajem iduće godine normalizaciju ekonomskih procesa”, istaknuo je i dodao da je ipak još teško donositi procjene o tome.

Brojne države uvode nove strože mjere u borbi s pandemijom, a Njavro je komentirao i što bi za Hrvatsku značio novi lockdown.

“Lockdown je jedan eksperiment koji se po prvi puta u povijesti koristi, prije bi se obično bolesni ljudi stavljali u neku vrstu karantene a ne cijelo društvo. Bojim se da bi za hrvatsko gospodarstvo još jedan strogi lockdown mogao imati katastrofalne posljedice, pogotovo za najsiromašnije članove našeg društva”, rekao je i dodao da smatra kako potpuni lockdown ne bi bio dobar za Hrvatsku.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno