Srijeda, 4 listopada, 2023

Hrvatska na karti luksuznog tržišta. I bogati plaćaju

Hrvatska još jednom potvrdila da ima potencijala i za visoko platežne goste. Ivan Kovačić, izvršni direktor tvrtke Remington Realty Hrvatska, govori o njihovom ulasku u RH. Također i potencijalima za razvoj domaćeg tržišta luksuznih nekretnina.

Hrvatska ima posrednika luksuznim nekretninama. To je društvo Remington Realty Hrvatska. Za sada zastupa i jedan od vodećih svjetskih posrednika luksuznim nekretninama Christie’s International Real Estate.

Ivan Kovačić, izvršni direktor ove tvrtke u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva planove na hrvatskom tržištu, ali i u regiji. Komentirao je i stanje na svjetskom i domaćem tržištu, iz kojih zemalja dolazi interes za naše tržište. Isto tako kako privući još više imućnih klijenata.

Christie’s International Real Estate

Značaj Christie’s International Real Estatea najbolje ilustrira podatak da je u posljednjih pet godina mreža njihovih posrednika ostvarila prodaju u vrijednosti od oko 500 milijardi američkih dolara. Tvrtka nudi usluge globalnoj klijenteli luksuznih stambenih nekretnina, kroz korporativne urede i pridružena društva. Prisutni su na 49 tržišta s 940 ureda u Londonu, New Yorku, Hong Kongu, Moskvi, Los Angelesu i Chicagu.

Christie’s International Real Estate je u vlasništvu slavne aukcijske kuće Christie’s. Kuća je osnovana 1766. koja godišnje održi oko 350 aukcija u više od 80 kategorija, uključujući sva područja likovne umjetnosti, dekor, nakit, fotografije..

Što vas je potaknulo dolazak na hrvatsko tržište?

Vidimo velik potencijal u Hrvatskoj. Ona je već godinama destinacija koju posjećuju bogati i slavni. Do sada je takva vrsta gostiju ograničavala svoj interes na turistički posjet Jadranu. Međutim ne postoji razlog da Hrvatska ne počne privlačiti takvu vrstu pojedinaca i kao kupce nekretnina.

Svojim dolaskom željeli smo također dati doprinos razvoju tržišta i pružiti svoju podršku kroz naš globalnog know how. Isto tako i detaljan uvid u najznačajnija tržišta luksuznih nekretnina u svijetu kroz Christie’s International Real Estate, globalnu marketinšku platformu.

Remington Realty Hrvatska dio je mreže Christie’s International Real Estate, a u Hrvatskoj će razvijati tržište prodaje i najma. Što konkretno povezanost vaše tvrtke s grupacijom Christie’s donosi na naše tržište?

Otvaranjem pridruženog ureda Christie’s International Real Estatea, Hrvatska dobiva platformu za pozicioniranje na globalnoj karti luksuznog tržišta nekretnina. Nekretnine se predstavljaju globalno i kombinirajući nove medije s provjerenim marketinškim alatima i dopiru do uglednih kupaca.

Hrvatska u smjeru destinacije luksuznog turizma kada govorimo o ponudi luksuznih nekretnina za prodaju ili najam. Možemo li zadovoljiti potrebe i očekivanja imućne klijentele?

Hrvatska se apsolutno razvija u smjeru luksuznog segmenta tržišta nekretnina. Taj razvoj možda nije toliko očit i brz koliko bi mogao biti, ali razvoj je vidljiv.

Hrvatska svakog ljeta privlači najbogatije ljude svijeta koji krstare Jadranom. Iz toga je vidljivo da je atraktivnost Hrvatske za imućne kupce neupitna. U ovome trenutku priobalne destinacije još teško mogu u značajnijom mjeri ponuditi vlasnicima jahti sadržaje koji bi ih motivirao da kupe nekretninu i učine Hrvatsku svojim domom.

Razumno za očekivati da će za postizanje značajnijih volumena kupnje i prodaje biti potreban razvoj destinacija u smjeru luksuznih sadržaja. Prodaja luksuznih nekretnina na atraktivnim lokacijama je svakako ostvariva i u ovom trenutku.

Korisno je naglasiti da uspjeh pri prodaji najviše ovisi o tri ključna elementa. To su lokacija, koncept i dizajn nekretninskog proizvoda koji se plasira na tržište uz realno postavljanje prodajne cijene.

Koja su vaša očekivanja i predviđanja? Što mislite da je potrebno promijeniti kako bi se privukla drugačija, imućnija klijentela?

Naša očekivanja su vrlo pozitivna i vjerujemo u kretanje destinacije u smjeru luksuznog i superluksuznog segmenta. Bilo bi vrlo poželjno da se Hrvatska u vidu beneficija za strane kupce uskladi s konkurentskim mediteranskim i sličnim tržištima. Tako bi omogućila dobivanje boravišnih i radnih viza kupcima koji stječu nekretninu u Hrvatskoj iznad određene vrijednosti. Porezne olakšice na ostvareni dohodak za strane kupce nekretnina koji svoj boravak prijave u Hrvatskoj, također su vrlo popularna mjera za privlačenje stranih investicija. Ovu mjeru koriste brojne zemlje na Mediteranu. Naravno, smanjivanje PDV-a na nekretnine, usklađivanje njegove visine s drugim mediteranskim zemljama, kao što su Španjolska, Cipar, Malta, ili Turska sigurno dodatno mogu pomoći konkurentnosti i atraktivnosti hrvatskih nekretnina na međunarodnom tržištu.

Kakvo je trenutno stanje našeg tržišta? Gdje Hrvatska vidi najviše prostora za napredak?

Hrvatsko tržište luksuznih nekretnina je u začetku. Proizvodi se većim dijelom još kreiraju kroz paradigmu iz prošlih vremena bez sagledavanja konkurentskih zemalja u mediteranskom bazenu ili šire.

Tržište se velikim dijelom oslanja na prodajne kanale, emitivne zemlje i profil kupaca koji je uspostavljen prije pola stoljeća u vrijeme početaka turizma na ovim prostorima.

Prostor za napredak je značajan. Jadranom je ovo ljeto krstarila velika većina svjetskih super bogatih. Hrvatska se nalazi u situaciji u kojoj se najkvalificiraniji kupci na svijetu nalaze u našem dvorištu. Potrebno ih je samo pozvati da uđu.

Za to je potrebno ostvariti određene promjene u načinu razmišljanja, ali promjene koje je potrebno učiniti su bezbolne u odnosu na korist koju je potencijalno moguće ostvariti za sve sudionike na tržištu. Jednostavne odluke moraju biti. Uvođenje boravišnih viza, radnih dozvola i poreznih olakšica za kvalificirane strane kupce nekretnina, otvaranje internacionalnih škola i poticanje luksuznih nekretninskih mogu u srednjem roku značajno promijeniti stanje na tržištu.

Hrvatska – zemlja interesa stranih investitora za luksuznim nekretninama? Što je potrebno učiniti kako bi se taj segment tržišta luksuza značajnije razvio u Hrvatskoj? Iz kojih zemalja je do sada pokazan interes za Hrvatsku?

Interes za Hrvatsku apsolutno postoji. Bogati i slavni i uvijek traže nova tržišta, nove destinacije i nova iskustva. Hrvatska ima jedinstvenu priliku da to iskoristi i da se u srednjem roku pozicionira kao nova luksuzna destinacija na Mediteranu. Značajniji razvoj luksuznog segmenta tržišta je u biti vrlo jednostavno ostvariti.

Uz primjenu različitih beneficija za strane kupce potrebno je osigurati zakonsku regulativu. S njom će na različite načine poticati razvoj luksuznih nekretninskih i turističkih proizvoda kao i uslužnih ugostiteljskih i trgovačkih sadržaja.

Od početka poslovanja zabilježili smo značajniji interes iz SAD-a, koji je većim dijelom vezan za dijasporu. Interes iz Njemačke te iznenađujuće visok interes kvalificiranih kupaca i Češke, Slovačke i u manjoj mjeri Mađarske. Radi se o imućnim kupcima koji već posjeduju nekretnine u Europskim ljetnim destinacijama. Oni zbog nastale situacije s pandemijom žele premjestiti svoje ljetne rezidencije na Jadran.

Na koji način druge države na Mediteranu privlače strane investitore i kupce u nekretnine – možete li navesti neke pozitivne primjere?

Sve države Mediterana posjeduju zakonske regulative. One stranim kupcima nekretnina koji nisu građani Europske unije ili građani pridruženih zemalja EU, pružaju mogućnost dobivanja državljanstva ili boravišta i radne dozvole u slučaju kupnje nekretnine. U zemlje koje posjeduju takve zakonske propise spadaju Portugal, Grčka, Španjolska, Cipar, Malta, SAD i Švicarska.

Jedan od najuspješnijih primjera ovakvih strategija privlačenja stranih investicija, ali i poticanja imigracija visokoobrazovnog kadra i imućnijih pojedinaca je Portugal. On je 2012. godine uveo program zlatne vize, koji omogućuje dobivanje boravišta i radne dozvole stranom kupcu koji stekne nekretninu u Portugalu koja premašuje vrijednost od 350.000. Uz sve to i dodatne značajne porezne olakšice kod plaćanja poreza na dohodak.

Kako je pandemija utjecala na tržište nekretnina?

Pandemija COVID-a 19 je značajno utjecala na globalno tržište nekretnina. Trend iseljavanja iz urbanih središta te kupnja većih nekretnina u prigradskim područjima je značajan.

Tržište nekretnina izvan urbanih centara je globalno u značajnom porastu. Najizraženije primjere vidimo u najrazvijenijim i najnaseljenijim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Koliko će taj trend postati dugoročno značajan najbolje govore prognoze da će u SAD-u do kraja ovog desetljeća 50% djelatnika raditi od kuće. Hrvatska u tom smislu ima veliku priliku za povećanjem aktivnosti na svom tržištu nekretnina. Posebice u segmentu luksuznih i super luksuznih nekretnina i to pogotovo u onim dijelovima zemlje koji su lakše dosezljivi autom. U srednjem roku imamo jedinstvenu priliku iskoristiti nove trendove koristeći svoje prirodne ljepote, kvalitetu života, sigurnost i blizinu srednje Europe.

Za to će treba osigurati određene preduvjete, a jedan od njih je otvaranje internacionalnih škola u kojima se djeca stranih kupaca mogu školovati na engleskom jeziku.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno