Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Hrvatska među liderima za organizirana putovanja

Niewiadomski u Zagrebu s još 15-ak predsjednika nacionalnih udruženja putničkih agencija-članica ECTAA-e iz zemalja EU-a sudjeluje na polugodišnjoj skupštini ECTAA-e organiziranoj u suradnji s domaćim udruženjima agencija UPA HGK i UHPA.

U povodu te skupštine u petak je održana konferencija za novinare na kojoj je Niewiadomski naglasio da je Hrvatska vrlo praktično pristupila postavljanju i provođenju mjera kako bi se unatoč pandemiji turizam mogao odvijati, prenosi Vijesti.hrt.hr.

– Prva je u EU-u uvela mogućnost dolaska u zemlju s covid potvrdama koje dokazuju da su turisti cijepljeni. Od srpnja se očekuje da budu prihvaćene na razini EU-a i da i to olakša putovanja i turizmu da novu šansu u krizi, kazao je Niewiadomski.

Ocijenio je da se Hrvatska dobro pripremila za sezonu, za koju vjeruje da će biti uspješna kao i idućih godina, a tome se nada i predsjednik UPA (Udruženje putničkih agencija) HGK i član izvršnog odbora ECTAA- Boris Žgomba koji je naglasio važnost covid potvrda kao tehničkog sredstva za lakše putovanja, jer je to sada ujednačeno na razini EU-a.

Pozive i apele za cijepljenje s konferencije za medije uputio je i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.

Rekao je da Vlada čini sve što može za pomoć turizmu, pa je tako novost da je uvela program potpora male vrijednosti za promet, turizam i evente od ukupno 150 milijuna kuna, od čega oko 36 milijuna kuna ide turizmu, što je označio i “dobrom financijskom ‘injekcijom'” za pripremu i provedbu sezone.

Sudionici skupštine ECTAA-e najviše su razgovarali o početku primjene europskog digitalnog covid certifikata, što smatraju i određenim početkom nastavka putovanja i dugoročnog oporavka sektora putovanja i turizma, u čemu su prioritetom označili organizaciju sigurnih putovanja.

Nedavno istraživanje pokazalo je da covid certifikat i cijepljenje potiču samopouzdanje putnika, kojih u Europi želi oko 70 posto putovati u idućih šest mjeseci, od kojih 51 posto po Europi.

Pritom je Europljanima najzanimljiviji odmor uz obale, a raste i zračni promet, iako su brojke putnika još uvijek daleko od onih iz 2019. godine.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno