Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Hrvatska kao turistička destinacija se ‘na korak’ približila Italiji

Osim toga, HUT u novom biltenu prenosi i novu analizu njemačkog auto kluba ADAC o putovanjima Nijemaca u ovoj godini, po kojoj se Hrvatska kao turistička destinacija ‘na korak’ približila Italiji kao najpopularnijem inozemnom turističkom odredištu u 2020., jer ju je odabralo 14,3 posto njemačkih turista, a Italiju njih 14,9 posto.

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja nastavak Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta i izmjene koje kao kriterij uzimaju kumulativni pad prometa u drugom i trećem kvartalu, što je i najvažnija karika u lancu za zadržavanja radnih mjesta, ističe u srijedu direktor HUT-a Veljko Ostojić.

U novom broju biltena te udruge “Croatia Tourism & Travel”, Ostojić naglašava kako je nastavkom Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta i izmjenama koje kao kriterij uzimaju kumulativni pad prometa u drugom i trećem kvartalu, uz stupnjevanje naknade zavisno od pada prometa do razine od 40 posto u odnosu na usporedivo razdoblje 2019., proširen i broj subjekata koji će koristiti potporu.

“To je ključ zadržavanja zaposlenika u turističkom sektoru. Od početka pandemije isticali smo kako je ova mjera najvažnija karika u u lancu zadržavanja radnih mjesta te time posredno i opstojnosti poduzeća. Stoga pozdravljamo odluku Vlade da je nastavi do kraja godine, uz vjeru da će biti produžena i do 1. travnja 2021., odnosno početka iduće turističke sezone”, poručuje Ostojić. Smatra i da je povratak turizma ključ oporavka hrvatskog gospodarstva te da je nužno izbjeći otpuštanja radnika, jer bi to negativno utjecalo na cjelokupni oporavak Hrvatske.

Hrvatska pretekla Italiju u kampingu

No, Hrvatska je prema toj analizi Italiju ove godine pretekla u kampingu, dok je Istra označena kao najpopularnija regija i za putovanje i za kamping Nijemaca, a i Dalmacija je ‘skočila’ s petog na drugo mjesto među popularnim regijama, prenosi tportal.hr.

“Rezultati ovog istraživanja i ogroman pozitivan pomak Hrvatske te regija Istre i Dalmacije u očima njemačkih turista daju jasan pravac hrvatske turističke promocije i komunikacije za iduću godinu”, smatra Ostojić. Dodaje i kako su hrvatski kampovi u ADAC-ovoj analizi zabilježili i najveći rast kvalitete u Europi, među kojima istarski imaju i najveću prosječnu ocjenu 4,2 (od mogućih 5).

HUT, koji u članstvu ima najveće hotelijerske kuće u Hrvatskoj, u novom biltenu prenosi i informaciju da su europski hotelijeri i ugostitelji, putem svojih strukovnih i krovnih udruženja HOTREC, FoodDrinkEurope i Food Service Europe, uputili inicijativu institucijama EU-a za privremeno sniženje PDV-a.

Pritom uz ostalo ističu da bi privremeno sniženje stope PDV-a u ugostiteljskom sektoru ublažilo utjecaj krize covid-19, kao i da je to bitna i vrlo učinkovita mjera potpore u ovo doba, što se pokazalo na primjeru nekoliko država članica EU-a (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Grčka) i drugih europskih zemalja (UK, Norveška) koje su već privremeno snizile tu stopu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno