Utorak, 31 siječnja, 2023

Hrvatska je preuzela predsjedanje Odborom za turizam i održivost

Na 24. sjednici Glavne skupštine Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja se održava od 30. studenog do 3. prosinca u Madridu, Hrvatska je preuzela predsjedanje Odborom za turizam i održivost za razdoblje od kraja 2021. do kraja 2023. te po treći put od pridruživanja UNWTO-u 1993. godine, postaje članicom Izvršnog vijeća na razdoblje 2021.- 2025. godine.

Glavne teme kojima se Odbor za turizam i održivost bavi odnose se na utjecaj pandemije COVID-19 na aktualna turistička kretanja s posebnim naglaskom na nužnost odgovora koji će voditi ka oporavku turističkog sektora.

Također, Odbor daje preporuke za prelazak na zeleni i održivi turizam stavljajući pri tome naglasak na globalne inicijative npr. Globalnu inicijativu za plastiku u turizmu te daje osvrt na Glasgowsku deklaraciju s ciljem prilagodbe turističkog sektora novim trendovima i mjerama koje se poduzimaju u svrhu zaštite okoliša.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u srijedu, 1. prosinca, na plenarnoj sjednici Glavne skupštine te se tom prilikom obratila nazočnima u pogledu trenutnih kretanja u međunarodnom turizmu.

„Pred svima nama je trenutno najvažniji zadatak izgradnja odgovornog, uključivog i održivog modela u turizmu na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Republika Hrvatska se posebno veseli mogućnosti svojega doprinosa ovome važnom zadatku kroz predsjedanje Odborom za turizam i održivost.“

Tijekom drugog dana održava se velika tematska sjednica pod nazivom „Inovacije, obrazovanje i ruralni razvoj za bolji oporavak“ na kojoj će se raspravljati kako iskoristiti doprinose mladih, poduzetnika i kreatora politika kao poticaja održivom turizmu. U sklopu ove sjednice bit će objavljena najbolja turistička sela izabrana u sklopu inicijative „Best Tourism Villages“ u kojoj sudjeluju i 3 hrvatska sela – Motovun, Kaštelir Labinci i Veliko Trojstvo.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno