Srijeda, 29 ožujka, 2023

Hrvatska ima sve prednosti za digitalne nomade – prometnu povezanost, prihvatljive cijene, odlične porezne uvjete te odličnu klimu

Prvi Zagrebački tjedan digitalnih nomada otvoren je u ponedjeljak u zagrebačkom Canopy by Hilton hotelu, a u narednih sedam dana, koliko će trajati program, sudionici će se moći upoznati s glavnim temama vezanima uz rad digitalnih nomada, među kojima su cybersecurity, rad na daljinu, porezi, kvaliteta života, istraživanje Zagreba i slično.

Riječ je o projektu koji za cilj ima predstaviti zagrebačku metropolu kao najbolji izbor za rad i život digitalnih nomada, kategorije koja je dosad od Hrvatske ponajviše upoznala i istražila život Dubrovnika, a sad je na red stigla i raznovrsna zagrebačka scena koju će pristigli nomadi kroz sedam dana upoznati kroz događaje organizirane na nekoliko zagrebačkih adresa te kroz raznovrsan sadržaj, piše Jutarnji list.

Dio programa u trajanju do 27. lipnja tako će se održavati u poznatim zagrebačkim kafićima i restoranima, predviđene su ture obilaska Zagreba i okolice, nomadi će imati prilike vidjeti i neke od najpoznatijih zagrebačkih co-working prostora, a u manifestaciju će biti uključeno mnoštvo stručnjaka i govornika, kako turističkih, tako i iz ostalih branši važnih za stvaranje poticajnog okruženja za rad digitalnih nomada.

Na uvodnoj konferenciji na kojoj je predstavljen program ove manifestacije, državna tajnica iz Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman podsjetila je kako smo u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj napravili mnoge porezne i druge izmjene kako bismo privukli što već broj nomada.

“Riječ je o preduvjetima kojima smo im omogućili što lakši dolazak te što dulji boravak, i to početkom ove godine kad smo na razini države te u suradnji s brojnim drugim ministarstvima pojednostavili uvjete njihova boravka. Digitalni nomadi odlična su stvar za promociju Hrvatske, oni su najbolji turistički ambasadori i mi im želimo Hrvatsku prezentirati kao njajkvalitetniji prostor za život i rad”, kazala je Herman naglasivši kako Hrvatska ima sve prednosti za digitalne nomade – dobru prometnu povezanost, prihvatljive cijene, odlične porezne uvjete te odličnu klimu.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld podsjetila je kako će prema predviđanjima stručnjaka u svijetu do 2035. godine sve skupa milijardu ljudi raditi na poslovima koji neće biti vezani uz urede, a među njima nalazit će se i veliki broj digitalnih nomada kojima će “radni stol” praktično moći biti bilo gdje na svijetu.

“Zagreb je definitivno jedan od boljih izbora za njihov boravak i rad”, kazala je Bienenfeld, a važnost promocije Zagreba kao destinacije za digitalne nomade došao je podržati i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Ivo Špigel.

“Poznati smo kao turistička meka, no treba podsjetiti kako Hrvatska ima i bogatu povijest tehničkih znanosti i inovatora, počevši s Nikolom Teslom, kao i sadašnjost i budućnost u kojoj već sad imamo važna inovatorska imena kao što su to Mate Rimac ili pak Damir Sabol. Ipak, iznimno su nam važni internacionalni inovatori i poduzetnici među kojima su svakako i digitalni nomadi”, kazao je Špigel podsjetivši na već neka itekako zvučna imena prisutna u Hrvatskoj, kao što je pokretač Muzeja Iluzija Jonathan Cooper ili osnivači Oradiana koji su Zagreb već ranije odabrali za lokaciju u kojoj će razvijati biznis.

Kad je u pitanju regulacija rada digitalnih nomada, Hrvatska je od siječnja ove godine nomade uvrstila kao posebnu kategoriju u novi Zakon o strancima, a u financijskom smislu za njih je propisano porezno oslobođenje za primitke koje će ostvarivati na osnovu svog “digitalnog” statusa.

Konkretno, Zakonom o porezu na dohodak propisano je da se porez na dohodak ne plaća na primitke fizičkih osoba ostvarene po osnovi obavljanja nesamostalnog rada ili djelatnosti za poslodavca koji nije registriran u RH na temelju stečenog statusa digitalnog nomada.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno