Subota, 23 rujna, 2023

Hrvatska ima na raspolaganju preko 103 milijuna eura za projekte

Hrvatska gospodarska komora u četvrtak je održala Infodan poslovnog programa Business Development and Innovation Croatia. Program se financira iz norveške darovnice. Dio je financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveške darovnice (EEA and Norway Grants) od 2014. do 2021. godine.

Razvoj suradnje dviju zemalja

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić istaknuo je kako program prilika za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Norveške.

“Cilj programa nije samo ekonomska stabilnost, već i bolja povezanost hrvatske s najjačim gospodarstvima svijeta, poput norveškog. Naša suradnja počela je 2016., odredili smo najperspektivnije sektore i na osnovu te analize definirali program. Danas predstavljamo financijski mehanizam težak preko 20mil. eura za razvoj inovativnih poduzetničkih projekata na području zelene industrije i plavog gospodarstva. Ovo je idealna prilika da se upoznate s detaljima kako bi mogli uspješno aplicirati za ta sredstva.

Hrvatska i Norveška: gledajmo u budućnost

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blankenborg je poručio kako moramo biti odgovorni i gledati u budućnost.

“To su nam ciljevi i kroz ovaj inovacijski program. Na virus i njegov pritisak na ekonomiju nismo računali. Sada moramo umanjiti štetu koju radi kako bi imali što snažnije temelje za razvoj kad pandemija prestane. Koronakriza je učinila ovaj program i vaše inovacije još relevantnijima. Oporavak gospodarstva zahtijevat će prekograničnu suradnju i kreativan pristup rješavanju problema”, poručio je Blankenborg.

103 milijuna eura za projekte inovacija

Hrvatska ukupno kroz darovnicu ima na raspolaganju preko 103 milijuna eura za projekte orijentirane na inovacije, istraživanje i razvoj, socijalnu inkluziju i ekologiju. Zainteresirani poduzetnici imali su priliku čuti sve što ih zanima vezano uz sam natječaj Programa: postupke, obrasce i prateće dokumente prijave za bespovratna sredstva.

Fokus ovog dijela programa stavljen je na projekte iz područja inovacija zelene industrije i plavog rasta. Prvenstveno Green Industry Innovation i Blue Growth. Prijaviti se mogu male, srednje i velike tvrtke koje nemaju više od 25% državnog vlasništva, izvijestili su iz HGK.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno