Croatia Rally u travnju u Hrvatsku dovodi svjetske reli zvijezde, što je ujedno i vrhunska prilika za promociju zemlje

U vrijeme kada se o turističkim prilikama govori manje nego prije, tijekom listopada prošle godine našla se i jedna vrlo pozitivna priča. Naime, Hrvatska je tada potvrđena kao domaćin svjetskog prvenstva u reliju (WRC) koje će se voziti između 22. i 25. travnja ove godine. Hrvatska je tako uvrštena na reli kartu svijeta, a osim sportskog, ističe se važnost i turističkog potencijala koji ovaj događaj ima za našu zemlju.

Službene brojke o praćenosti WRC-a kažu da je tijekom 2019. godine ovaj događaj putem TV ekrana pratilo 836 milijuna gledatelja, dok je 13 utrka privuklo više od 4 milijuna gledatelja. O promotivnom potencijalu sportskog događaja ove razine svjedoči i činjenica da s natjecanja izvještava oko 1.500 akreditiranih novinara, a gotovo 10 tisuća sati proizvedenog TV programa emitira se u više od 150 zemalja.

Izračuni govore da će vrijednost projekta kroz medijske učinke biti veća od 40 milijuna eura, što je više od ukupnog godišnjeg ulaganja u promociju Hrvatske i hrvatskog turizma. Organizatori Croatia Rallyja su D.T. Motorsport iz Poreča i Cro Dakar Team iz Zagreba, uz podršku Hrvatskog auto i karting saveza. Predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja je poznati automobilist iz Poreča, Daniel Šaškin, koji nam govori kako se pripreme za događaj polako privode kraju.

„Krajem siječnja smo objavili brzinske ispite koji će biti dio Croatia Rallyja. Izradili smo detaljni plan sigurnosti, pripremili karte i većinu dokumentacije. Usavršavamo još neke detalje pod budnim okom WRC Promotera i FIA-e. Oči cijelog svijeta bit će uprte u nas te nam je ovo velika prilika da pokažemo raznolikosti i ljepote Hrvatske. Za prvu smo godinu odabrali lokalne ceste Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, a prvi brzinski ispit će biti posebno atraktivan jer prolazi kroz jedan od paviljona Zagrebačkog velesajma. To je ujedno i prvi put u povijesti WRC-a da se dio staze nalazi u zatvorenom prostoru“, ističe Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja.

Organizatori dodaju kako svakodnevno primaju upite iz inozemstva i zemalja iz regije o tome hoće li publika biti dozvoljena. Prema trenutnoj odluci Stožera, sva sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja, no svi se nekako nadamo da će se epidemiološka situacija do travnja popraviti. Croatia Rally bi, u slučaju popuštanja mjera, postao prva utrka u WRC kalendaru ove sezone na kojoj bi publika bila prisutna.

„Pandemija nam je donijela neizvjesno razdoblje pa još uvijek ne znamo hoće li se Croatia Rally održavati uz publiku uživo ili ne. Ipak, nadamo se da će epidemiološka slika biti dobra i da će nam se pridružiti obožavatelji relija iz cijele regije i inozemstva“, dodaje Šaškin.

Osim natjecateljskog dijela, u pripremi je i bogat popratni program, uz sjajnu eno-gastronomsku ponudu te nezaobilazni glamur i zabavu. Nema sumnje da nas u travnju čeka vrhunski oktanski spektakl po cestama Samoborskog gorja, Medvednice, Hrvatskog zagorja i šireg područja Karlovca.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!