Petak, 22 rujna, 2023

HOW festival okupio najveće regionalne hotelijere

U novom kongresno-sportskom centru Fortis club u Falkensteiner Resortu Punta Skala, u Petrčanima kod Zadra, danas je otvoren HOW/Hotel Operations Weekend/Festival – jedina konferencija na temu hotelskih operacija u Europi. Da se radi o jednom od najvećih regionalnih okupljanja hotelijera govori činjenica da je konferencija ove godine okupila 320 sudionika, kako bi od više od 40 govornika – svjetskih stručnjaka, saznali sve najnovije svjetske trendove u hotelskim operacijama. Sve to, naravno, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.
Gotovo dvije godine bez live konferencija, iako uz dva uspješna online izdanja, ovogodišnji HOW Festival su hotelijeri, ali i predstavnici povezanih industrija prepoznali kao jedinstvenu priliku da se ponovno okupe uživo na jednom mjestu. Kao i svih dosadašnjih godina, cilj konferencije je predstavljanje trendova u hotelskim operacijama i primjera dobre prakse te umrežavanje. U fokusu ovogodišnjeg programa su budućnost hotelskih operacija, održivi razvoj i ljudski resursi, točnije talent development.

Direktorica HOW Festivala Andrea Škerlj iz HESA Grupe, otvorila je konferenciju riječima dobrodošlice uz zadovoljstvo da se konferencija nakon dvije godine napokon održava uživo: „Kada smo prije 5 godina počeli s organizacijom HOW Festivala, ideja je bila okupiti međunarodne i regionalne stručnjake hotelske industrije. Gledajući danas sve okupljene u dvorani, mogu s veseljem reći kako smo u tome uspjeli.“
Kao i svake godine do sada, konferencija je započela razgovorom o globalnim trendovima u hotelskim operacijama. S operativnim direktorom tvrtke Vienna House Hotelmanagement, Martinom Ykema, razgovarala je Marina Franolić, direktorica za Srednju i Istočnu Europu u Bench Events. Najveće promjene koje je pandemija izazvala u hotelskoj industriji vidljive su na ljudima koji ju čine – čak 150.000 ljudi je izgubilo posao u hotelijerstvu od početka pandemije. Promijenio se način na koji gledamo na stvari, od gostiju koji traže sigurnost i čistoću te sve veći trend fleksibilnih rezervacija, do zaposlenika koje je teško pronaći, ali i zadržati. Tehnologija je uzela veliki zamah, ali Ykema naglašava da ne bi smjela u potpunosti preuzeti hotelske operacije. U srži ove industrije je čovjek i gostoljubivost koje niti jedan program ili stroj ne može zamijeniti.

Sljedeći panel okupio je generalne direktore nekih od najvećih hotelskih kuća u Hrvatskoj kako bi podijelili svoje viđenje hotelskih operacija u budućnosti. Uz moderiranje Ružice Herceg, partnerice u tvrtki Hotel & Destination Consulting, na panelu su sudjelovali Zrinka Bokulić, direktorica Aminess hotels and campsites, Josipa Jutt Ferlan, direktorica grupacije Zagreb City Hotels i David Taylor, direktor i predsjednik uprave u grupaciji Adriatic Luxury Hotels, piše Turizmoteka.

Panelisti su zaključili da eminentne promjene u hotelskim operacijama koje su neizbježne uključuju fleksibilnost ponude, održivo poslovanje s naglaskom na očuvanje okoliša i društvenu odgovornost, kvalitetu radne snage i daljnju digitalizaciju i automatizaciju operacija, ali u kvalitetnom miksu s ljudskim faktorom. David Taylor je istaknuo kako je nužno i kvalitetno koristiti baze podataka kako bi upoznali svoje goste i njihove potrebe te usavršili svoju ponudu. Josipa Jutt Ferlan je dodala kako je danas više nego ikada važno koristiti CRM kako bi osigurali osoban pristup gostu. Na pitanje o promjenama u prodajnom lancu, Zrinka Bokulić je istaknula kako je u proteklih godinu i pol dana porasla direktna prodaja jer turoperateri nisu bili u mogućnosti raditi. Panelisti su se složili da će se prodaja od strane turoperatera i agencija vratiti, samo je pitanje u kolikoj mjeri i hoće li se vratiti na staro, a u međuvremenu je važno osloniti se na kvalitetnu internu prodaju.

O tome kako postići maksimalnu učinkovitost i osigurati nesmetan rad svih hotelskih odjela, posebno u vrijeme COVID-a, govorili su Diana Lukić Grandov, voditeljica odjela soba iz Valamara, Milan Sajovic, generalni direktor hotela Hit Alpinea Kranjska Gora i Liutauras Vaitkevicius, generalni direktor Zetter Hotel Group uz moderiranje Luke Bergera, osnivača i izvršnog direktora tvrtke Flexkeeping. Iako nema jedinstvenog rješenja za sve, odnosno razlika je radi li se o gradskom, obiteljskom hotelu ili luksuznom resortu, ipak je svima krajnji cilj prodati smještaj. Tako je zaključak panela da su ključni pokazatelji uspješnosti i učinkovitosti hotelskih operacija trošak čišćenja sobe, odnosno trošak prodane sobe, kvaliteta i naposljetku najvažnije – razina zadovoljstva gosta.

Bojana Benazić, revenue manager Plave lagune i Damiano Zennaro, glavni konzultant u tvrtki IDeaS, koji se priključio putem video poziva, razgovarali su s moderatorom Ivanom Gašpertom iz Zagreb City Hotelsa o trendovima u ponašanju putnika, fleksibilnosti, last minute rezervacijama i upravljanju cijenama i prihodima. Prosječna dnevna stopa prihoda u hotelskom poslovanju pod utjecajem krize opada, promijenila se dinamika poslovanja, a fleksibilnost i prognoziranje prihoda na dnevnoj bazi postali su neophodni. Sugovornici su se složili kako snižavanje cijena nije rješenje i ne može pomoći povećanju potražnje i konkretnih rezervacija. Govoreći o važnosti podataka, složili su se kako su podaci vrlo važni, ali se odluke moraju donositi na temelju njihove ispravne interpretacije gdje je čovjek opet važan čimbenik. Kao najvažnije trendove u analizi podataka u hotelskim operacijama, Zennaro je istaknuo digitalizaciju, konverzije i profitabilnost.

Tijekom popodnevnih sesija obrađene su i teme budućnosti hotelskih restorana i barova u usporedbi s lokalnima, kvaliteti opskrbe, poboljšanja hotelskog poslovanja kroz digitalizaciju i energetsku optimizaciju te PMS-u kao centru hotelskih IT sustava.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno