Utorak, 21 ožujka, 2023

Hotel Maestral u Brelima uskoro prestaje biti zaštićeno kulturno dobro

Preventivna zaštita istječe sredinom studenog ove godine. Predan je i prijedlog za trajnu zaštitu te se nadamo da će Ministarstvo kulture i medija uskoro donijeti rješenje i proglasiti hotel Maestral u Brelima trajno zaštićenim kulturnim dobrom. Zabrinuti smo za ishod određivanja jer se upravo u procjepima između privremene i trajne zaštite znaju dogoditi devastacije – govori nam arhitekt i teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš koji sa skupinom kolega priprema, kako kaže, “međunarodnu peticiju u koju će biti pozvani vodeći svjetski stručnjaci i institucije poput MoMA-e, London Design Museuma, MAXXI-ja i druge, kako bi se učinilo sve što je moguće da se ovaj hotel zaštiti.” Donosi Jutarnji list

Naime, zahvaljujući zajedničkim naporima splitskih konzervatora, Maroja Mrduljaša i Platforme 9.81 iz Splita, hotel Maestral je preventivno zaštićen kao kulturno dobro prije dvije godine. Mrduljaš nam dalje govori kako je tada bila i postavljena izložba u lobiju ovog hotela u suradnji s Turističkom zajednicom Brela, “upravo s namjerom da proces vrednovanja i zaštite ne bude jednosmjeran ili isključiv. Tom prigodom se i vidjelo koliko se lokalna zajednica identificira s tim hotelom i u njegovoj modernoj arhitekturi vidi važan dio svoje turističke, ali i urbane tradicije”.

Obzirni vlasnici

Na naš upit je li u procesu određivanje trajne zaštite za hotel Maestral, iz Ministarstva kulture odgovorili su nam sljedeće: “Na jednoj od sljedećih sjednica Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra razmatrat će se status Hotela Maestral u Brelima. Održavanje sljedeće sjednice Stručnog povjerenstva planira se krajem mjeseca listopada ili početkom studenog ovisno o epidemiološkoj situaciji.”

Hotel Maestral je remekdjelo domaće turističke arhitekture

Hotel Maestral čiji su autori Julije DeLuca, Ante RožićMatija Salaj, a interijer je radio Bernardo Bernardi, jedno je od remek-djela domaće turističke arhitekture. Hotel je nastajao u najplodnijim razdobljima ove vrste arhitekture, šezdesetih godina prošlog stoljeća, od 1962. do 1965. godine. Svojedobno je bio i na izložbi “Betonska utopija:: Arhitektura u Jugoslaviji 1948. – 1980.” u njujorškoj MoMA-i koja je izazvala popriličan interes javnosti. Ovih se dana, do 30. listopada, putem fotografija i tlocrta može pogledati u Zagrebu na izložbi pod nazivom “Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.” koju je Maroje Mrduljaš priredio u Oris Kući arhitekture, a na kojoj ovaj hotel zauzima posebno mjesto.

Dva su razloga zašto je baš on posebno istaknut.

“Prvo, riječ je o jednom od najljepših hotela, ne samo na našoj obali nego uopće, u kojem je povezan visoki modernizam s lokalnim arhitektonskim izrazom”, govori dalje autor izložbe Mrduljaš.

“Drugo, hotel je gotovo u cijelosti sačuvan u izvornom stanju, bez ikakvih preinaka u eksterijeru, a i ključne prostorne značajke interijera su također izvorne. Dakle, hotel je možda zadnja prilika da se jedna zgrada iz 1960-ih, a riječ je o remek-djelu, sačuva u izvornom stanju. Vlasnici Bluesun hoteli do sada su se razmjerno obzirno odnosili prema hotelu, pa je izgleda i dio originalnog namještaja Bernarda Bernardija sačuvan iako nije u funkciji. Naročito bi bilo vrijedno spasiti i interijer noćnog kluba smješten u suterenu jer je to jedan od najambicioznijih Bernardijevih uradaka, a također je, barem koliko znamo, sačuvan. Nažalost, iskustva pokazuju da je turistička arhitektura naročito izložena devastacijama, neprikladnim preuređenjima, pa i rušenjima. Treba napomenuti da je svima jasno da su potrebne i prilagodbe, a koje pravilno protumačena zaštita ne brani pa je strah od zaštite nepotreban.”

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno