Petak, 9 lipnja, 2023

Hotelski softver koji je oborio s nogu najveće hotelske kompanije.

Nisu ni slutili da imaju dobar proizvod, a danas su prisutni u brojnim svjetskim hotelskim lancima.

Adria electronic izrađuje softver koji objedinjuje sve funkcije sobe i štedi energente.

Na jednoj adresi, u jednoj firmi, samo s vlastitim djelatnicima, bez outsourcinga, objedinili smo razvoj kompletnog sustava”, započeo je direktor tvrtke Adria electronic iz Rijeke Vladimir Budislavić. Tvrtka svoje prve korake radi još 1974., preživljavaju raspad Jugoslavije i prije 20 godina uspostavljajući prvu suradnju na projektu po kojem su danas najpoznatiji, a riječ je o sustavu inteligentne sobe na kojem surađuju i sa Siemensom.

“Dobili smo 2000. godine upit za implementaciju sustava inteligentne sobe na hotel Dubrovnik u Zagrebu. Na novoizgrađeni dio već je djelomično bio ugrađen sustav stranog proizvođača, prilikom čega je došlo do nekih nesuglasica i nije do kraja pušten u rad. Sada su trebali renovirati stari dio hotela i nisu željeli nastaviti s istim dobavljačem, zahtjev je bio da sustav koji bi se sad ugradio treba raditi s već ugrađenim kao jedan sustav. Za to je trebalo preprogramirati već ugrađene komponente, napisati novi softver na računalu, ali i razviti i proizvesti sve komponente koje se ugrađuju u smještajne jedinice”, objasnio je Budislavić.

NISU SLUTILI DA JE DOBRO ZA TRŽIŠTE

Prihvatili su se tog izazova i do kraja te iste godine odradili projekt te je hotel pušten u rad s novim sustavom, do tada nepoznatim u Hrvatskoj,

“Odradili smo to kao projekt, ni ne sluteći da imamo proizvod, bolje reći sustav koji je zanimljiv tržištu. S vremenom su se počeli javljati novi zahtjevi i veliki klijenti čime smo shvatili da imamo u rukama proizvod koji možemo i sami prodavati i implementirati ga direktno korisniku”, dodao je naš sugovornik. Kod sustava inteligentne sobe sve su funkcije integrirane u jedan sustav i tako se ostvaruje interakcija između njih i senzora. Njome se optimizira djelovanje u svrhu postizanja maksimalnog komfora uz minimalni utrošak energenata. Fokus je na poboljšanju sigurnosnih performansi, dobivanja u realnom vremenu svih statusa i parametara u sobi te pohranjivanja u datoteke, koje će naknadno omogućiti analizu u slučaju potrebe. Od 2000. godine do danas sustav je ugrađen u oko 600 objekata i otprilike 55.000 smještajnih jedinica hotela, apartmanskih naselja, mobilnih kućica i poslovnih prostora. Danas su prisutni u brojnim svjetskim hotelskim lancima kao što su Hilton, Holiday Inn, Sheraton, Radisson Blue, Kempinski Shaza, Marriott, Accor, ali i domaćima kao štosu Valamar, Maistra, Plava laguna, Liburnija, Jadranka…

“U suradnji s našim korisnicima konstantno prema njihovim zahtjevima prilagođavamo i nadopunjujemo funkcije softvera i samih uređaja, prilagođavamo dizajn i materijale zahtjevima i trendovima na tržištu. Možda i najvažnije za konačno zadovoljstvo korisnika u hotelijerskom segmentu je kvalitetna podrška, 24 sata svih 365 dana u godini. Trudimo se već prema prioritetu prijave odgovoriti u najkraćem vremenu, tu uvijek ima mjesta poboljšanju”, rekao je direktor Budislavić.

ANALIZA PODATAKA O KORIŠTENJU

Klasični način upravljanja sobom podrazumijeva mehanički ključ, termostat koji lokalno regulira na njemu namještenu temperaturu, rasvjetu koja se upravlja klasičnim prekidačima svaki krug posebno i zavjese, žaluzine ili tende koje se upravljaju samo lokalno, bez automatskih postavljanja prema trenutačnom statusu sobe. U tom slučaju nema senzora za kontrolu otvorenosti ulaznih vrata, balkonskih vrata ili primjerice poplava. U slučaju inteligente sobe sve komponente spojene su na ‘sobni kontroler’ koji je povezan i s računalima na recepciji te se putem lokalnog programa omogućuje inteligentna interakcija između svih senzora i postavnih uređaja. Takav mehanizam donosi i opipljive financijske efekte.

“Očite su uštede na energentima reguliranjem temperature prema statusu sobe, isključivanje rasvjete kada nema prisutnosti u prostoru (time se produžuje i vrijeme između izmjene rasvjetnih tijela). O egzaktnim brojkama je teško govoriti, zavise od mnogo faktora; klimatska zona u kojoj je hotel smješten, termička izolacija zidova i stakala, period u kojem je soba iznajmljena, period u kojemu gost boravi u njoj. Određene uštede mogu se postići i analizom podataka iz soba i kretanja i boravka osoblja i optimiziranjem određenih postupaka i procedura”, istaknuo je Budislavić. Posljednjih godina razvili su i sustav upravljanja rasvjetom DALI protokolom, rade na nadogradnji mogućnosti ulaska u sobu mobitelom, sustavima za kvalitetu zraka i različitim drugim projektima.

“Aplicirali smo na natječaj za poticaje za razvoj nekih novih proizvoda koje smo i spomenuli maločas. U prvom krugu nismo prošli, dali smo novi zahtjev uz tražene korekcije te se nadamo prolazu. Razmišljamo i da ponovno reaktiviramo neka područja koja smo napustili, ili krenemo u nova, da ne zavisimo toliko od hotelijerstva”, zaključio je direktor tvrtke Adria electronic Vladimir Budislavić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno