Petak, 22 rujna, 2023

Hotel Le Méridien Lav Split u pandemiji odradio renovaciju i sada je spreman dočekati goste

Od 1999. do 2006. godine vrata “Lava” su – zatvorena, iz hotela odlaze posljednji izbjeglice. No iza njih se događa toliko toga… Već 2000. izmijenila su se dvojica vlasnika, a 2001. nekretninu kupuje poduzeće “Eurodom”, čime vlasnikom postaju dvojica prijatelja i poslovnih partnera Ivica Kurtović i Slavko Bošnjak. Iste je godine obilježena 30. obljetnica hotela, da bi se već idućeg dana, 1. rujna, pokrenula masovna renovacija objekta. Kurtović je imao viziju, i u tome uspio, od “Lava” stvoriti jedan od najluksuznijih hotela na jadranskoj obali s međunarodnom licencijom.

Obnova je trajala nekoliko godina, a u međuvremenu, točnije 2004. godine, “Lav” je postao dijelom “Le Meridien” obitelji, a u Podstranu stiže i novi direktor John G. Wood, nakon što je upravljao hotelom u Moskvi.

Obnova se bližila kraju, a novi vlasnici u novinama tvrde kako su realizirali nešto dotad neviđeno na ovim prostorima. “Lav” se te 2006., u travnju, intenzivno pripremao za primanje prvih gostiju, a u novinama je stajalo kako se radi o “pravom malom gradu u koji je uloženo preko 600 milijuna kuna”.

– Ovakav hotel, s 550 djelatnika, donijet će zamah splitskom turizmu – vizionarski je tada tvrdio spomenuti dvojac.

Tadašnji “Le Meridien Lav” prostire se na površini od 55.000 četvornih metara. Ima kongresni centar koji može primiti 1500 ljudi, 381 sobu i apartman, Diocletian spa centar na 5000 metara četvornih s vanjskim i unutarnjim bazenima, pješčanu plažu i marinu za luksuzne jahte, teniske terene, kasino i noćni bar. A na svečanom službenom otvorenju, u prosincu 2006., okupila se hrvatska politička i gospodarska elita, koju su zabavljali klape Salona, Sinj, Iskon, Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Zorica Kondža, Tedi Spalato i Goran Karan.

Pet godina poslije Arnoud Zaalberg preuzeo je dužnost generalnog direktora splitskoga visokokategornika, hotelskog resorta “Le Meridien Lav”. Kako je pisalo u Slobodnoj Dalmaciji, “svojim dugogodišnjim iskustvom vođenja svjetski priznatih hotela s pet zvjezdica, Zaalberg će zasigurno pridonijeti nastavku razvoja usluga i kvalitete resorta ‘Le Meridien Lav’, koji je u svojih pet godina postojanja već osvojio brojne nagrade i priznanja domaćih i svjetskih strukovnih organizacija”.

U rujnu 2015. godine hotel “Lav” preuzima “Odien grupa”.

– Izuzetno smo ponosni zbog akvizicije ovog jedinstvenog i vodećeg hotelskog resorta kompleksa na jadranskoj obali. Kroz naš smo portfelj u turističkom sektoru prepoznali imidž Hrvatske te posebno rastuću popularnost Splita kao turističke destinacije – kazao je medijima tada Michael Saran, Managing partner “Odien grupe”. On će poslije sam postati ne samo ambasadorom hotela, već i cjelokupnog hrvatskog turizma uopće. Što će naročito biti vidljivo za vrijeme pandemije koronavirusa.

No u međuvremenu je “Odien grupa” odradila nekoliko pozamašnih investicija u cjelokupni resort “Le Meridien Lav”. Preuređena je istočna plaža hotela i otvoreni su “Gooshter Beach Club” te raj za hedoniste “RE:CUPERA Wellness & Spa”, obnovljen je krajolik uokolo hotela i teniski tereni. Osim toga, završena je obnova hotela “teška” više od osam milijuna eura. Preuređene su sve sobe i apartmani, javni prostor recepcije i lobby bara, povećan je broj i kapacitet kongresnih dvorana, otvoren je novi restoran u marini, piše Slobodna Dalmacija.

No vratimo se na Mikea Sarana. Taj je investitor, filantrop, avanturist, osnivač zaklade “Sport2Life” i vlasnik resorta “Le Meridien Lav” na svojem primjeru pokazao kako se stvari rješavaju ili, po američki, TCB – taking care of business. Samo je u Saranovu slučaju to bilo “business and pleasure”. Naime, Saran je pretprošle godine, u jeku najvećih “lockdowna” po svijetu, kako bi pokazao kako je Hrvatska sigurna zemlja, odlučio biciklom proći tisuću i 200 kilometara cestama i off road stazama Češke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Sve je kulminiralo velikim dočekom Sarana i njegove ekipe u hotelu. Saran je istu stvar ponovio i 2021. godine.

– Split je moj drugi dom i morao sam pronaći način kako da u ovim izazovnim vremenima na izazovan način dođem do toga svog doma. Iznimno puno mi je nedostajao proteklih mjeseci. Obradovala me informacija da se granice otvaraju, no još uvijek nema letova, stoga sam se odlučio na bicikl – kazao je tada Saran.

– Što se tiče dobrog duha i promocije hrvatskog turizma, to je bio najlakši dio. Oduvijek sam bio zagovornik i ambasador Hrvatske kao lijepe i sigurne destinacije. Moji pothvati postali su platforma, način da ljudima predstavim svoju strast i ljubav prema Hrvatskoj i svemu što nudi – kazao je Saran, dodajući kako su u “Lavu” ponosni što su u vrijeme pandemije napravili iznimnu renovaciju, zbog koje cijeli resort sada spremniji nego ikad dočekuje goste. U intervjuu koji je dao “Slobodnoj” pred početak 2021. godine, proročanski je kazao:

– Ja sam po prirodi optimist, i uvijek vjerujem kako će sve ići nabolje. Siguran sam da put oporavka neće biti jednostavan i lagan, međutim, kao što možete i zaključiti, moj tim i ja volimo izazove i veselimo se 2021. Ljetna sezona će doživjeti puno brži oporavak nego posezona. Vjerujem da nakon 2021. počinje turistički oporavak koji će vratiti Hrvatsku među top svjetske turističke destinacije. U međuvremenu će poštovanje nadograđenih zdravstvenih i sigurnosnih standarda biti skupo, kupci će postati pronicljiviji i zahtjevniji, a bit će i manje likvidnosti. Investitori postaju svjesniji rizika, oprezniji i konzervativniji. Zbog toga mi sada toliko ulažemo. Iz ove krize želimo izaći jači i vjerujem da hoćemo.

Moja ambicija je učiniti resort “Le Meridien Lav” jednim od najboljih ne samo u Hrvatskoj, već i na Mediteranu. Također želimo doprinijeti da Split postane još poželjnija turistička destinacija – kazao je Saran i bio u pravu budući da su se prošlogodišnje brojke u sezoni itekako približile onima u rekordnoj 2019. godini.

Zaklada ‘Sport2Life’

Skupa s “Odien grupom” i Mikeom Saranom, u Podstranu, u hotel “Lav”, došla je i sportska zaklada “Sport2Life” (koju je osnovao sam Saran), nešto najbolje što se moglo dogoditi lokalnoj djeci.

– Iako živimo u prosperitetnijim vremenima, djeca su manje aktivna, manje zdrava i manje sretna. Statistike su alarmantne – digitalna ovisnost je postala epidemija i među djecom i među odraslima. Pouzdano znamo da su bavljenje sportom od ranih godina, boravak i aktivnosti na otvorenom, kao i zdrava prehrana, ključni za zdraviji i sretniji život. Upitao sam sebe zašto ne poduzimamo više da to promoviramo i pomognemo mladima da budu sretniji, zdraviji, uspješniji. I to je osnovni cilj zaklade “Sport2Life”. Ponosan sam na nju i sve što radimo za djecu i mlade. Učinili smo puno, ali moramo učiniti još mnogo toga. Tjelesna i aktivnost na otvorenom sada je važnija nego ikad. Pandemija nam je to istaknula. Uz zdravstvene benefite, znanstvena je činjenica da tjelesna aktivnost povećava samopoštovanje i osnažuje djecu i adolescente. Nadzirano i timsko okruženje obično je bolje za vježbu, stoga svakodnevno radimo na proširenju naših univerzalnih programa sportske škole i uvođenju novih programa za stariju djecu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno