Subota, 25 ožujka, 2023

Hotel Katarina u predstečajnom postupku. Otkazano 65000 ugovorenih noćenja

Hotel “Katarina” u Dugopolju pokušava naći rješenje kako izaći iz financijskih problema koji su u 2020. godini rezultirali blokadom računa. Predstečajni postupak otkriva da spas tvrtke leži u rukama državne razvojne banke – Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Taj turistički objekt, koji je dijelom izgrađen od bračkoga kamena, otvoren je 2009. godine u tada rastućoj poslovnoj zoni Dugopolje, nedaleko od izlaza s autoceste. Krase ga četiri zvjezdice. Mediji su u to vrijeme pisali da je to prvi hotel na dugopoljskom kamenjaru.

U tu investiciju uputila se 2008. godine građevinska tvrtka “Mucić&Co”. Nakon proširenja kapaciteta sredstvima HBOR-a 2013., ima 181 sobu s 362 postelje, veliku konferencijsku dvoranu površine 1200 kvadrata, restoran, noćni bar, wellness centar…

Kao vlasnik turističkog objekta vodi se istoimena tvrtka “Hotel Katarina 2009”, koja nema zaposlenih niti upravlja hotelom, nego je u potpunosti nekretninsko društvo. Naime, kako njezin vlasnik “Mucić&Co” nije iz hotelijerske branše, objekt je 2016. godine dao u zakup tvrtki “Northern Sunshine Farms”, kojoj je sjedište u Zagrebu i kojoj je osnivač, odnosno vlasnik, istoimena tvrtka iz Dominikanske Republike. 

Ugovor o najmu sklopili su na 30 godina, tijekom kojih je “Northern Sunshine Farms” trebao plaćati godišnju najamninu u visini obveza prema HBOR-u. No, zagrebačka tvrtka više nema odakle plaćati zakup hotela koji zbog posljedica pandemije na turističku branšu ne radi od veljače prošle godine.

U travnju 2020. godine tvrtka “Hotel Katarina 2009” pokrenula je predstečajni postupak, a u predstečajnom je postupku i zagrebački “Northern Sunshine Farms”.

Hotel Katarina 2009″ u Dugopolju ima vrijednu imovinu – zgradu hotela s 1216 kvadrata dvorišta, koji zajedno vrijede 54,6 milijuna kuna, te poslovnu zgradu vrijednu više od 44 milijuna kuna.

Ima 27 vjerovnika, od kojih je najveći Hrvatska banka za obnovu i razvoj s 35 milijuna kuna potraživanja, koja ima hipoteku na turističkom objektu. Na dan otvaranja predstečajnog postupka tvrtki “Northern Sunshine Farms” duguje 3,4 milijuna kuna za ulaganja u uređenje hotela, a ta bi se obveza kasnije, da je objekt nastavio raditi, prebila s dijelom najamnine. Dijelu ostalih vjerovnika “Hotela Katarina 2009” duguje male iznose. 

Posljednjih mjeseci uslijedio je plan restrukturiranja “Hotela Katarina 2009” čiji je cilj nacionalnoj banci prikazati mjere financijskog i operativnog restrukturiranja kojima bi se postojeća situacija u tvrtki promijenila u pozitivnom smislu.

Stanislav Mucić, vlasnik tvrtke “Hotel Katarina 2009”, rekao nam je:

– Nemamo niti jednoga gosta i hotel je zatvoren. Turizam kakav je bio ne da je smanjen, nego više ne postoji, tako da sada tražimo neka nova rješenja za taj objekt.

Imali smo veliki broj gostiju s Dalekog istoka, kao i grupe umirovljenika iz Francuske i Španjolske, koji su putovali Hrvatskom i svaki su dan išli u razgledanje drugog grada ili mjesta.

Da nije pandemije, u 2020. godini trebali smo imati 65 tisuća noćenja, koliko je bilo ugovoreno. No, u ožujku 2020. počelo je otkazivanje rezervacija, te su u lipnju otkazane sve rezervacije do kraja godine. Pola agencija s kojima smo radili više uopće ne postoji – ističe Stanislav Mucić.

Tražio je moratorij na glavnicu i kamatu.

– No, nacionalna banka stavila je moratorij samo na glavnicu kredita, dok obračunava kamatu za sve ovo vrijeme nemogućnosti rada zbog pandemije. Tako ćemo kamatu za to razdoblje morati platiti u 10 ili 12 rata kad se epidemiološka situacija u svijetu stabilizira i steknu se uvjeti za rad – kaže nam Stanislav Mucić, koji napominje da je u gradnju hotela uložio 75 posto vlastitih sredstava, a samo 25 sredstava uložila je Hrvatska banka za obnovu i razvoj, za proširenje hotela s konferencijskom dvoranom i 81 sobom.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno