Subota, 23 rujna, 2023

Hoćemo li se opet vratiti na početak? Austrijska skijališta ponovno izvori zaraze

Tajne zabave na skijalištima u Tirolu, gdje su se ovih dana preselili deseci stranaca iz Velike Britanije i Skandinavije, izazvale su uzbuđenje i zabrinutost. Unatoč ograničenjima i zabranama takvih aktivnosti, društvenim se mrežama šire fotografije koronazabava, iako su one ove sezone zabranjene, a došlo je i do prvih potvrđenih zaraza, prenijela je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA pozivajući se na austrijske izvore.

Središte nedopuštenih zabava postao je elitni skijaški resort St. Anton am Arlberg. Njegov gradonačelnik Helmut Mall objasnio je da internetom navodno kruže savjeti kako izbjeći naložene zabrane i restrikcije te bez problema doći do grada, a najlakši je put vlakom iz Züricha. Fotografije sa zabava kojima prisustvuju deseci ljudi također se redovito pojavljuju na mreži, prenose austrijski izvori.

Gradonačelnik je bio posebno kritičan prema “crnim ovcama” među stanodavcima St. Antona, koji su strancima dopustili da tu prijave boravište s fiktivnim izgovorom da traže posao, iako posla u turizmu zbog slabe sezone nema, pa je i policija pooštrila kontrole kako bi se neželjeni partijaneri odvratili od takvog nauma.
U međuvremenu, prošlog je vikenda na području doline Zillertal potvrđeno izbijanje novog koronavirusa povezanog sa skijanjem. U početku je zaraza potvrđena kod 16 zaposlenika na skijalištu, a u ponedjeljak navečer bilo ih je već 29.

Vlasti u Tirolu zabrinute su, jer je u zemlji već potvrđeno nekoliko slučajeva južnoafričke varijante novog koronavirusa, koja je zaraznija od britanske. U Zillertalu je već potvrđeno najmanje sedam takvih slučajeva.

Još nije jasno kako je mutacija došla do Tirola, ali postoji sumnja da je povezana sa skijaškim turizmom. Osim zabava, sumnja se da bi izvor zaraze moglo biti nekoliko turista iz Njemačke, tako da skijališta mogu ponovo biti mogući izvor zaraze, kao što su bila i lani, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Jedna od teorija u vezi s time bila je kako je južnoafrička varijanta mogla doći u Tirol preko tirolskih hotelijera koji su za novogodišnje praznike boravili na golf turniru u Južnoj Africi.
Više je njih nakon povratka bilo testirano na koronavirus i bilo pozitivno, a navodno se nisu držali u karanteni, kako im je bilo određeno.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno