Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Hoće li sutra Hrvatska ”pocrveniti” prema sve gorim brojkama ECDC-a?

Epidemiološka karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolest (ECDC-a) objavljuje se svakoga četvrtka na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih. Ako je suditi po izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za period od 23. kolovoza do 5. rujna, Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali ni drugim “morskim” županijama, ne piše se dobro. 

– U dvotjednom razdoblju (23. kolovoza do 5.rujna) najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijedi Grad Zagreb te Zagrebačka i Osječko-baranjska županija. Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Požeško-slavonskoj i Međimurskoj županiji, piše Slobodna Dalmacija. Najveća 14-dnevna stopa potvrđenih slučajeva na dan 5. rujna zabilježena je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede Zadarska te Karlovačka županija – stoji u izvješću HZJZ-a.

Splitsko-dalmatinska županija je od 23. kolovoza do 5. rujna imala 2101 novooboljelih, Grad Zagreb 1694, a Zagrebačka županija 638. Kada gledamo 14-dnevnu stopu potvrđenih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, Splitsko-dalmatinska županija opet je daleko najgora.  

Stopa za našu županiju za taj period iznosi 468,90 slučajeva na 100 tisuća stanovnika. Na drugom mjestu je Zadarska županija sa skoro duplo manje slučajeva odnosno 262,26, a slijedi Karlovačka sa 226,83. Najbolja je Istarska županija sa 46,46 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

HZJZ je u svom izvješću objavio i tablicu 7-dnevnih stopa incidencije na 100 tisuća stanovnika po danu, gdje je opet najcrvenija Splitsko-dalmatinska županija.  Tako je stopa 23. kolovoza iznosila 116,5, a dva tjedna kasnije (5.rujna) iznosi 248.

Epidemiološka karta ECDC-a sve obalne županije prikazuje kao jednu i jedino nas mogu “spasiti” druge županije u kojima je epidemiološka situacija povoljnija, no ni na ostatku obale nije bajno. Nije čudno da zbog toga iznajmljivači i svi oni koji žive od turizma s velikim zebnjom čekaju sutrašnju objavu ECDC-a.

Koliko je situacija ozbiljna, najbolje pokazuje i izjava epidemiologinje Dijane Mayer iz HZJZ-a za HRT, koja je kazala kako ćemo, s obzirom na veliki skok novozaraženih, sutra vrlo vjerojatno prijeći u crveno na europskoj koronakarti.

Na pitanje kakvu će odluku sutra donijeti Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i hoće li barem dijelovi Hrvatske ostati u narančastom, Mayer je odgovorila da ćemo vrlo vjerojatno prijeći u crveno.

– Ali pričekajmo do sutra kada ćemo biti pametniji. S obzirom na ovaj nagli skok broja novozaraženih sve je moguće, rekla je Mayer za HRT.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno