Subota, 25 ožujka, 2023

Hoće li situacija na ukrajinsko-ruskoj granici utjecati na hrvatski turizam?

Na hrvatski turizam svakako bi negativno utjecalo produbljenje i nastavak sukoba na ukrajinsko-ruskoj granici. Ulazak Putinove vojske na teritorij Ukrajine otvara opciju pogoršanja energetske krize. Eskalacija nemira i početak otvorenog rata, svakako bi mogli imati negativnog utjecaja na hrvatski turizam.

Poguban utjecaj rata mogao bi itekako osjetiti sektor turizma –  zbog otkazivanja rezervacija na samom početku turističke sezone. Boris Žgomba izjavio je nedavno da je danas situacija u turističkoj industriji povoljnija nego lani, a usprkos koronavirusu potražnja i interes za putovanjima stalno rastu. No, nastavak sukoba u Ukrajini bi sigurno utjecao na turistička kretanja u Europi a time i u Hrvatskoj, no to će ovisiti i o razini same eskalacije. Najviše problema imali bismo s tržištima izvan EU-a od kojih smo posljednjih godina počeli dobivati znatan broj posjeta.

Također, za najavljenu 2022. sezonu upitni su i dnevni letovi za goste iz Rusije i Ukrajine. Najavljeni avioprijevoznici koji bi letjeli, na primjer, prema Dubrovniku jesu SkyUp Airlines i Ukraine Air International a koji su sada upitni. Iz Ukrajine lani brojali smo 8.588 gostiju u dolasku što samo govori o ozbiljnosti situacije za najturističkiji grad u Hrvatskoj.

Ne zaboravimo, na nedavno održanom Ukrajinsko-hrvatskom forumu, nizale su se konstantacije kako Ukrajinci pokazuju ogroman interes za Hrvatsku kao turističko tržište. Isto tako, HTZ je u prosincu 2021. usvojila odluku da tijekom ove godine Hrvatska realizira otvorenje ureda turističke zajednice u Kijevu. Time, po izjavi premijera Plenkovića, cilj je unaprijediti suradnju dviju zemalja na turističkom području. Pada li sada sve u vodu, i hoće li se planovi zaustaviti ili samo odgoditi, ne preostaje nam ništa drugo nego čekati sljedeći potez Vladimira Putina.

Što se tiče ruskih gostiju, oni su u prošloj, možemo reći pandemijskoj godini, samo u Dubrovniku ostvarili 96.778 noćenja te su po broju gostiju bili su peti na ljestvici tržišta.

Nadamo se da se u borbi za opstanak turizma, uz koronu neće priključiti i neprilike na ukrajinsko-ruskoj granici te da će turistička sezona krenuti napokon kako bi i trebala.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno