Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Hoće li Černobil postati dio UNESCO obitelji bez obzira na radioaktivnost?

“Černobilska zona već je svjetski poznata znamenitost”, rekao je turistički vodič Maksym Polivko za AFP tijekom obilaska nedavnog mraznog dana te dodao kako ovo područje nema nikakav službeni status.

Inače cijela zonu isključenja buja životom, naravno ne ljudskim nego životinjskim. Kao što znamo, eksplozija u četvrtom reaktoru u nuklearnoj elektrani u travnju 1986. ostavila je teško kontaminirane dijelove Ukrajine i susjedne Bjelorusije i dovela do stvaranja zone isključenja otprilike veličine Luksemburga. Sada biljni i životnjski svijet preuzima pusti grad i sve zgrade iz sovjetskog doba. No, to bi se moglo promijeniti u okviru vladine inicijative da se to područje uvrsti na UNESCO-ov popis baštine.

Dužnosnici se nadaju da će priznanje UN-ove agencije za kulturu poboljšati mjesto kao turističku atrakciju i zauzvrat ojačati napore u očuvanju starih zgrada u blizini. Ukrajinske vlasti kažu da cijelo područje možda još narednih 24.000 godina neće biti pogodno za život ljudi, no kako u turističke svrhe svakako može iskoristiti cijeli lokalitet, naravno uz ograničeno vremensko zadržavanje i kontrolirani kretanje.

U Pripjatu, kilometrima daleko od elektrane u Černobilu, sobe u jezivim stambenim blokovima nagomilane su stvarima bivših stanovnika. Sve je netaknuto i ostalo isto, od trenutka kada su tadašnji stanovnici evakuirani tog kobnog travnja 1986.godine.

Černobil privlači sve više i više turista, iako je teško dobiti dozvolu Ukrajinskih vlasi. Tako je prošle godine rekordni broj od 124.000 turista posjetio Černobil, uključujući i 100.000 stranaca nakon izlaska izuzetno popularne televizijske serije u Černobilu, koja je emitirana 2019. godine na HBO-u. Trenutak koji je značajno podigao interes za turističkim posjetom Černobila.

Već prije postoje domaće agencije koji nude posebne ture po Černobilu, i to po cijeni od 99 dolara na dalje.. Od grupnih do individualnih tura. Putnička agencije Intrepid Travel imala je rast potražnje od 130 % nakon emitirana serija, za odlazak na Černobil. Ture traju od 10-12 sati, a čak im ai dvodnevnih tura za avanturiste koji bolje žele istražiti cijelo područje.

Stjecanje statusa UNESCO-a moglo bi promovirati zonu isključenja kao “mjesto sjećanja” koje će upozorenje da se nuklearna katastrofa više nikada ne dogodi, narativ je ukrajinskih vlasti prema UNESCO-u.

“Područje može i trebalo bi biti otvoreno za posjetitelje, ali to bi trebalo biti više od pustog odredišta za istraživače“, rekao je ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko, za AFP. Vlada bi trebala predložiti određene objekte u zoni kao naslijeđe prije ožujka, ali konačna odluka mogla bi doći tek 2023. godine.

Pitanje je zašto bi ljudi uopće posjetili Černobil jer se i dalje radi o radioaktivnom području?

Prvenstveno zbog znatiželje, avanturizma, prestiža, a u posljednje vrijeme i fotografija na Instagramu. Inače, prema službenoj definiciji postoji Dark tourism ili tamni turizam, a koji je definiran kao turizam koji uključuje putovanja u mjesta koja su povijesno povezana sa smrću i tragedijom. Također, lokacija istih se često pozicioniraju kao mjesto sjećanja ili kroz edukativne centre, kao podsjetnik da se isto više nikad ne dogodi, kao što je i narativ i ukrajinskih vlasti.

UNESCO status naravno otvara velika vrata globalnom turizmu, ali je i velika opasnost zbog prekomjernog turizma. Zato se cijela priča treba voditi održivim i strateškim razvojem turizma.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno