Subota, 10 lipnja, 2023

HAMAG-BICRO ima još 8 otvorenih natječaja

HAMAG je do danas primila više zahtjeva za zajmove i kredite nego u cijeloj protekloj 2019. godini.

U okviru pomoći malim, srednjim i mikro poduzećima kroz mjere je do sada potpomogla više od 3650 poduzetnika s 1,140 milijuna kuna. Zahtjeva je dvostruko više iu Dubrovačko neretvanskoj županiji, a realizirano ih je ukupno 109 za ovu godinu. Unutar mjera za COVID-19 osiguran je iznos d 62 milijuna kuna za moratorije te je bila na raspolaganju svim korisnicima HAMAG zajmova, kao i BICRO korisnicima zajmova. Većina zahtjeva imala je nepotpune informacije, te ne kompletiranu dokumentaciju. Stoga se Agencija trebala reorganizirati i uhvatiti u koštac s ovim izazovom. Dubrovčani koji su posljednjih nekoliko godina imali veće investicije, više manje bili su primorani tražiti neku od mjera pomoći. Najčešće je to buio moratorij na kreditne obveze. Najgora situacija nastala je kod turističkih kompanija, agencija i organizatora putovanja. Hotelsak djelatnost zabilježila je poražavajućih 46% izdanih računa u odnosu na 2019. Vrijednost tih računa iznosila je samo 36%.

Jedina grana gospodarstva koja je imala veći broj izdanih računa i povećanje same vrijednosti istih bila djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Brojni poduzetnici stavili su ključ u bravu svojih tvrtki, podijelili otkaze.

S jedne strane su redovni troškovi, a s druge strane prihodi koji padaju brzinom svjetlosti. Vlada i mjere koje je donijela su samo slamka spasa  za sve njih. No poslovne banke doista nevoljko odobravaju nove kredite posebno za turističke djelatnosti stoga se gospodarstvo doista našlo u nezavidnoj situaciji.

HAMAG-BICRO kaže da je još uvijek otvoreno 8 Poziva kroz financijske instrumente:

ESIF Mikro zajmovi za investicije, ESIF Pojedinačna jamstva, ESIF Portfeljna jamstva, Mikro zajam za poljoprivredu i ruralni razvoj za obrtna sredstva. Nadalje tu su Mikro i Mali zajam za poljoprivredu i ruralni razvoj za investicije i Individualna jamstva za poljoprivredu. Na kraju može se se prijaviti i u Nacionalni program Plus.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno