Srijeda, 4 listopada, 2023

Grčka spašava sezonu. Imamo lijepo vrijeme do Božića

Grčka je prošle godine mogla trljati dlanove.

Grčka je u 2019. zabilježila čak 30 milijuna dolazaka. Ova sezona neće Grke napraviti sretnima. Naime, do sada su zabilježili samo 4 milijuna dolazaka.

Zboog korone mnogi su grčki ugostitelji i iznajmljivači počeli s radom tek od 1. srpnja. Gostiju jednostavno na početku nije bilo. Sam mjesec kolovoz bio je nešto bolji, kažu, s 50% prometa u odnosu na prošlu godinu. No to jednostavno nije dovoljno. Broj zaraženih korona virusom skočio je u kolovozu. Situacija jako slična kao u Hrvatskoj. Sretni što je u osmom mjesecu krenuli, naravno da su očekivali da će i rujan porasti. No epidemiološka slika bila je suprotna. Došlo je do otkaza individualnih rezervacija. Ljudi su preplašeni počeli otkazivati.

U Grčkoj su mnogi konobari ostali bez posla. Brojni veliki i manji privatni hoteli ostali su potpuno zatvoreni za ovu sezonu.

Kako bi spriječila širenje zaraze, Grčka je uvela obvezu nošenja maske u svim turističkim destinacijama. Još jedan od načina da se spasi posezona. Turisti tako nose maske bez obzira jesu li u šetnji, uživaju li u plažama Krete ili se zabavljaju u klubovima. Noćni klubovi i barovi rade isključivo do ponoć.

Teško je svim turističkim djelatnicima. Zabrinuti su ugostitelji i radnici na plažama. Smatraju ako se ovako nastavi, iduće godine neće ništa otvoriti. Teško će biti preživjeti ovakav pad.

Grčka poduzima sve kako bi spasila ovu turističku godinu

No grčka vlada poduzima sve kako bi oprodužila posezonu i spasila ovu kriznu godinu. Grci kažu kako je u njih lijepo vrijeme sve do božićnih blagdana, pa ne vide razloga zašto se ne bi uživalo u suncu i moru kada je u centralnoj Europi već jesen. Vide svoju priliku u tome, i činjenici da se ne pojavljuju na crvenim listama emitivnih tržišta. Zato se nadaju da će ulistopadu moći pozdraviti svoje goste i spasiti svoj turizam.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno