Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Grčka ozbiljno priprema slijedeću sezonu

Grčka ima turizam kao ključnu branšu svog gospodarstva.

Ali sezona je propala zbog pandemije, žale se grčki turistički radnici. To je katastrofa za čitavu zemlju kojoj prijeti nova, još veća financijska kriza. Ovakvo nešto kao što je Halkidiki je jedinstveno. Tako su pričali mnogi Grci u Solunu, i mislili pritom na predivne plaže, zelene šume i tirkizno more.

Brzom reakcijom grčke vlade u ožujku i travnju, širenje virusa je brzo ograničeno. Grci su mogli biti ponosni. S mnogo strpljenja provodile su se sve mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa: nosile su se maske, držala fizička distanca u supermarketima, ostajalo se kod kuće. Ministar za razvoj Adonis Georgiadis izjavio je da je “Grčka od crne ovce Europe postala uzor“.

Stoga je grčka vlada, suočena s ogromnim padom prihoda i sve većim pritiskom poduzetnika donijela konkretne odluke.

U sklopu mjera za oporavak gospodarstva, vlada je proteklog vikenda odlučila da će u turizmu na još šest mjeseci produljiti mjeru smanjene stope PDV.

Tako će stopa do kraja travnja umjesto 13 % iznositi 5 %. Također će smanjena stopa PDV-a za kavu i bezalkoholna pića u iznosu od 13 posto biti produljena za još barem pola godine.

Riječ je o samo nekima od 12 mjera koje su za oporavak gospodarstva donijeli Grci, među kojima su i smanjena stopa doprinosa za tri postotna boda, što će radniku u prosjeku godišnje uštedjeti 158, a tvrtki 301 euro, kao i program za poticaj stvaranja novih radnih mjesta. Bismo li se trebali ugledati na Grčku i okrenuti se već sada novoj sezoni jakim mjerama pomoći i promocijom? Ili to već činimo po izjavama naših vodećih pa ćemo rezultati tek vidjeti?

Prije par mjeseci pitali smo se jesmo li dovoljno agresivno krenuli u promociju Hrvatske kao idealne destinacije u vrijeme pandemije? Čule su se i kritike kako Grčka i konkurenti imaju puno bolju kampanju i promociju od nas. Jesmo li na kraju zakazali?

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno