Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Grčka otvorila turističku sezonu

GRČKA je danas otvorila turističku sezonu u nadi da će sunce, more i plaže privući turiste i donijeti nasušno potrebne prihode nakon slabe prošlogodišnje sezone, piše Index.hr.

“Dižemo sidro. Ostavljamo iza sebe mračne oblake straha i nesigurnosti”, rekao je ministar turizma Harry Theoharis ističući da se strani turisti žele vratiti u Grčku kako bi uživali u suncu i tirkiznom moru.

Vlasnici restorana i kafića to su jedva dočekali.

“Nadamo se dobroj sezoni i da će ljudi izabrati našu zemlju i naš otok. Ostavljamo iza sebe teško razdoblje, ali i dalje poduzimamo mjere opreza.“, rekao je Alexandros Koukourakis postavljajući stolove u svojem restoranu nedaleko od staroga grada Khanije na Kreti.

Po vladinim propisima objavljenima u srijedu, putnici koji dolaze u Grčku moraju imati potvrdu o cijepljenju ili negativan test na koronavirus. 

Vodeći europski turoperator TUI organizirao je 120 letova za Grčku do kraja svibnja. Prvih šest stiže u petak, a još 15 u subotu. Oko 40 međunarodnih letova očekuje se u petak u 14 regionalnih grčkih zračnih luka i još 110 u subotu.

U Grčkoj je cijepljeno gotovo četiri milijuna ljudi, uključujući 1.4 milijuna s dvije doze, od ukupno 10.8 milijuna stanovnika.

“Još nemamo rezervacija i u petak će raditi samo 15 do 20 posto hotela, a ostali će se postupno otvoriti do kraja lipnja”, rekao je predsjednik grčkog udruženja hotelijera Grigoris Tasios.

Pandemija je teško pogodila grčko gospodarstvo, koje jako ovisi o turizmu, koji ostvaruje više od 20 posto BDP-a. Prihodi od turizma pali su 2020. na 4.28 milijardi eura s 18 milijardi 2019.

Ipak neće biti dostupne sve turističke destinacije. Grčki otok Kalimnos ostaje u strogoj karanteni zbog velikog broja novozaraženih.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno