Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Grčka, inače ovisna o turistima, na korak je do bijede

Turizam je svakako jedna od najpogođenijih grana gospodarstva. Pandemija ga je doslovno gurnula na koljena. Dok koronavirus caruje, malo je šanse da se stvari promijene. Koronavirus pretvara nekad uspješno grčko gospodarstvo u ruševinu.

Malo je znakova da će doći do skorog oporavka, a najviše su pretrpjele uslužne djelatnosti. U svim fazama zatvaranja svih zemalja svijeta prvi na udaru bili su upravo ugostitelji. I danas, iako je u većini zemalja epidemiološka situacija mnogo bolja, restorani i barovi i dalje su zatvoreni.

– Zatvoreni su godinu dana. Uz mjere trenutne vlade, 45 posto poduzeća više neće moći otvoriti. To je osobna i profesionalna katastrofa. Te su tvrtke godinama pokušavale opstati. Od vlade tražimo mjere, injekciju kisika, kaže predsjednik udruge ugostitelja Atene Giannis Chatzitheodosiou.

I Turska u problemima 

Iako turske vlasti tvrde kako je borba protiv pandemije sve uspješnija i da se život vraća u normalu, jer škole, javne ustanove, trgovački centri rade normalno – jedan je sektor ostao zatvoren. Ugostiteljski. Pomoć koju je vlada obećala nikako da stigne, pa su prosvjedi nezadovoljnih ugostitelja postali svakodnevna pojava. Ne traže ništa – samo mogućnost da i oni mogu raditi i zaraditi za život.

– Želimo da se naš glas čuje. Zaboravljeni smo. Osjećamo da smo ostavljeni da umremo, poručuje vlasnik bara Haci Sahin. Njegov kolega Orcan Yigit kaže kako samo traže da ne budu diskriminirani. Zašto samo mi. Pa zatvorite cijelu zemlju na 15 dana kao što su to učinili u Novom Zelandu, Australiji i mnogim drugim zemljama, poručuje.

Prosvjeduju i ugostitelji iz Belgije. Pet je mjeseci prošlo otkada su poslužili posljednje goste u svojim objektima. A ako je vjerovati najavama kriznih stožera, vrata lokala otvorit će se tek uoči ljetne sezone. A nju će malo tko dočekati.

– Mi kao vlasnici restorana više ne možemo plaćati najamninu. Zatvoreni smo. Neki od nas uspijevaju prodati hranu za van, ali dostavne platforme uzimaju velike marže i jako je teško nastaviti dalje. Uz to, psihički je teško. Ne znamo što nas čeka u budućnosti. Neizvjesno je kada će doći do novog otvaranja i kakva je budućnost naše profesije kao takve, kaže vlasnica restorana Andreanne Marcil.

Lokali u Španjolskoj prepuni stranaca

U moru loših vijesti stižu one dobre iz Španjolske. Zemlje koja je bila među najpogođenijima ovom pandemijom. No, vremena se mijenjaju, oštre mjere dale su rezultate – i lokali su otvoreni. I prepuni stranaca koji hrle kako bi zadovoljili gastronomske potrebe.

No, iako su restorani otvoreni, noćni barovi nisu. Pa ne čudi što gotovo svake noći policija u Madridu u racijama uhićuje stotine turista, koji su nakon prekrasnih i obilnih večera, druženje nastavili u ilegalno otvorenim klubovima.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno