Nedjelja, 5 veljače, 2023

Gradska uprava ima spremna rješenja za gužve u dubrovačkoj jezgri

U uvjetima pandenije Dubrovnik je ostvario dobre turističke rezultate. Manje kruzera i jednodnevnih izleta, pa nije bilo gužvi ni prometnih čekanja. No hoće li se očekivanim povratkom na stare brojeve problemi vratiti? Gradska uprava ima spremna rješenja.

Dubrovnik u listopadu. Turista ima, ali gužve nema. Tako je bilo i u špici sezone. Bez prometnih zagušenja, kolona, čekanja, piše Turizmoteka. Znatno je smanjen broj putnika s kruzera i jednodnevnih izletnika.

– Super je bilo još da je sezona ipak krenula 1.5. do 1.11. To bi bilo stvarno optimalno bez gužve, jer gužva je ljudima koji su stajali u hotelima i privatnom smještaju izašla na nos. Neki nisu htjeli ući unutar zidina kolika je gužva bila, rekao je Ivan Vuković, turistički vodič.

Od povratka na staro strahuju stanovnici povijesne jezgre.

– Volio bih vidjet od gradske uprave i TZ-a stručni program na koji ćemo način učiniti naš turizam održivijim i ove brojke koje su nam prije izazivale probleme nekako svesti u okvire da ćemo imati manje ljudi, a veću zaradu kako bismo svi bili zadovoljni, kazao je Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad.

– Svaka djelatnost ima svoju ciljnu skupinu, jednodnevni izletnici su nekome ciljna skupina. Dubrovnik ide ka tome da su glavni gosti stacionirani gosti, ne jednodnevni gosti koji čine gužve. Mislim da se Dubrovnik ove godine nije smio odreći niti jednog vida turizma, a niti se inače smije odreći, međutim stvar je u upravljanju svih tih vidova turizma, kazala je Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Gradska uprava ima spremna rješenja koja zbog neizvjesnosti pandemije nisu primijenjivali, prije svega za promet oko povijesne jezgre, iskrcaj putnika na Pilama.

– Zakon o sigurnosti prometa je donio uredbe koje će nam omogućiti da imamo zonu zagušenja prometa gdje će biti dozvoljen prolazak automobilima samo s dubrovačkim registarskim tablicama, odnosno samo autobusima s prethodno rezerviranim terminama i uz pametne kamere to će se sve bilježiti i evidentirati, kazala je Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Prijevoz putnika s kruzera iduće godine preuzima javni gradski prjevoznik – skraćuje se put i smanjuje broj autobusa na gradskim prometnicama.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno