Četvrtak, 21 rujna, 2023

Gradili bi hotel na Hvaru, a nemaju potreban novac.

Gradili bi hotel: Ruski Židov i Arapi gradili bi na Hvaru hotel i 100 vila.

Gradili bi a još nisu priložili dokaze da raspolažu novcem potrebnim za izvlaštenje zemljišta.

Gradski vijećnici Staroga Grada jednoglasno su odbili prijedlog izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja (UPU) predjela Široki rat. To su učinili po zahtjevu investitorske tvrtke “Brizenica”. Sve je zapelo na izgradnji obilaznice koja je preduvjet za realizaciju turističkog kompleksa “Four Seasons” u spomenutoj uvali.

Riječ je o projektu s planiranom izgradnjom hotela sa 120 soba s pet zvjezdica te 100 luksuznih vila i apartmana. Tu će se moći smjestiti oko 750 gostiju. Iza ulagačke tvrtke sa zagrebačkom adresom stoji direktorski dvojac s korijenima u Iranu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prilikom prijašnjih spominjanja projekta, navodilo se kako će njime upravljati južnoafrički lanac “Kerzner International Resorts”. Resort je u vlasništvu ruskog Židova Solomona Kerznera

Investitori koji bi gradili su od početka najavljivali zapošljavanje 350 radnika. To se već desetljećima čeka kao “kap iz vedra neba”. Jasno je da bez otvaranja novih radnih mjesta nema ni o(p)stanka ljudi na škoju.

Činilo se da će sve dobro krenuti. U kolovozu 2018. godine, na svečanoj sjednici u povodu Dana Staroga Grada, potpisan sporazum između predstavnika Grada i investitora te Županije i Županijske uprave za ceste. Njim je definirana izgradnja buduće gradske obilaznice, čija je vrijednost procijenjena na 30 do 40 milijuna kuna.

Radovi su se trebali financirati iz komunalnog doprinosa, te novcem Županije i investitora planiranog turističkog resorta.

Njihov početak bio je predviđen za prvi kvartal prošle godine. No ulagači su najavljivali završetak projekta za ovu godinu, no sve je krenulo loše.

– Prije te svečane sjednice, predstavnici investitora prezentirali su plan izgradnje obilaznice. U njemu je navedeno da će se izvlaštenje na trasi prometnice obaviti u razdoblju studeni/prosinac 2018. godine. U nastavku je pokrenut postupak osiguranja dokaza. Dakle, Grad je morao imati dokaze da raspolaže novcem za izvlaštenje zemljišta, no ulagač ih na naš zahtjev nije predočio. Zbog toga je došlo do kraćeg zastoja u realizaciji projekta. Vjerujemo da ćemo, u suradnji s vijećnicima i investitorima, naći rješenje da bi se završili započeti postupci. Sve je u cilju izgradnje obilaznice – kaže Antonio Škarpa, gradonačelnik Staroga Grada.

Uvodnu riječ o tom pitanju na posljednjoj sjednici Vijeća imali su poteštat i Baldo Stančić, predsjednik Gradskog urbanističkog odbora. Ocijenili da je izgradnja resorta vrlo važna za daljnji razvoj grada. Zbog toga su prihvaćani svi prijašnji zahtjevi investitora iz 2010. i 2016., kada je Gradsko vijeće pristupilo izradi spomenutog UPU-a.

U ovom slučaju radi se o prijedlozima izmjena i dopuna plana. One ne utječu bitno na realizaciju projekta “Four Seasons”. Lokalna vlast smatra da je prvenstveno potrebno osigurati novac potreban za izvlaštenja zemljišta i izgradnju obilaznice.

To je od vitalnog interesa ne samo za turistički projekt, nego i za građane Staroga Grada. Napominju da su već izdane građevinske dozvole za izgradnju obilaznice, proveden je i postupak utvrđivanja vrijednosti zemljišta na trasi ceste. Iz toga je evidentno da je Grad itekako zainteresiran za razvoj navedene zone.

– Istina je. Na sjednici su iscrpno raspravljeni svi relevantni detalji vezani uz projekt i obilaznicu, a konačnu riječ imali su vijećnici. Oni su odbacili najnoviji prijedlog izmjena i dopuna UPU-a Široki rat, pri čemu je očitovanje Gradskog vijeća pravodobno dostavljeno investitoru. Grad će, siguran sam, i dalje preko vijećnika i članova Gradskog urbanističkog odbora pružati potporu nastavku realizacije projekta. Stoga u danima koji su pred nama očekujemo pozitivan odgovor investitora koji će omogućiti ostvarenje zajedničkog cilja – zaključuje Škarpa.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno