Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Grad Rab jučer zabilježio milijun noćenja u 2021.

Rabljani imaju razloga za zadovoljstvo i ponos. Na jučerašnji dan, 29.8.2021., ostvareno je milijunto noćenje na području Grada Raba. Lanjske se godine to nažalost nije uspjelo ostvariti te je u cijeloj godini ostvareno 896 246 noćenja, dok je milijunto noćenje u 2019. godini ostvareno 15.8.

Na sam dan 29.8.2021. na području Grada Raba ostvareno je 1 140 dolazaka, što je 53% više nego lani, a s obzirom na 2019. godinu 39% više. Na taj je dan ostvareno 10 014 noćenja, što je za 63% više nego 2020. godine, a s obzirom na 2019. godinu, ostvareno je visokih 83%.
Odlična je situacija i sa dosadašnjim rezultatom u kolovozu, pa tako Rabljani broje 54 145 dolazaka, što je za 38% više od lanjskog rezultata, a s obzirom na 2019., ostvarenje od 92%. Za isto razdoblje ostvareno je 466 827 noćenja, što je za 37% više nego lani, a s obzirom na 2019. ostvarenje je 94%.
Kumulativa Grada Raba potvrđuje odlične rezultate na Kvarneru, tako da od 1.1. – 29.8.2021. godine je ostvareno 130 084 dolazaka što je za 38% više nego lani, a s obzirom na 2019., ostvarenje je 79%. I najzvučniji podatak, kumulativno je ostvareno 1 007 258 noćenja, što je za 26% više nego lani, a s obzirom na 2019., ostvareno je 81%.

I dalje kumulativno gledajući, na području Grada Raba i dalje se najčešće odmaraju Nijemci (ostvareno 390 870 noćenja), Hrvati (ostvareno 131 380 noćenja), Austrijanci (ostvareno 107 644 noćenja), Slovenci (ostvareno 88 867 noćenja) i Mađari (ostvareno 60 467 noćenja). Omjer domaćih i stranih turista je 12% naspram 88%, što ukazuje kako stranci premoćno ostvaruju većinu noćenja na području Grada Raba.
I dalje najviše turista boravi u smještaju u domaćinstvu, njih 64%, s obzirom na velik broj evidentiranih iznajmljivača (cca 1 500) te velik broj kreveta (cca 14 000). Slijede ih kampovi s 11%, hoteli s 10%, nekomercijalni smještaj s 10% te ostali kapaciteti s 5%, piše Turizmoteka.

Iako je kraj kolovoza, osjećaju ljeta i turističke sezone pripomažu sve ljepše vremenske prilike i turisti, čiji je broj još uvijek respektabilan. Rezervacijske najave za rujan su odlične, kako u obiteljskom smještaju, tako i u hotelima, te je izuzetno bitno i dalje ostvarivati povoljnu epidemiološku situaciju u destinaciji. Upravo su odgovornost svih dionika u turizmu turisti nagradili ovim odličnim rezultatima i potvrdili svoju vjernost Gradu Rabu.

Povodom ostvarenja milijuntog noćenja na području Grada Raba, direktorica Ureda TZG Rab je izjavila: „Ne postoji ljepši način za započeti radni tjedan u turističkoj zajednici od vijesti kako su brojke kojima ste se nadali, unatoč mnogim nedaćama, ostvarene. Rekla bih kako je ovo dokaz da trud naših turističkih djelatnika i lokalnog stanovništva nije ostao nezapažen, te su nas turisti nagradili svojim povjerenjem i ove godine. I ove smo godine često čuli: „Einmal Rab – immer Rab!“ i zaista koristim priliku da ispred Ureda TZG Rab čestitam svima uključenima u turističke tekovine Grada Raba na ovom rezultatu, jer je on rezultat njihova truda. Ured TZG Rab također zahvaljuje Gradu Rabu i svim pridruženim službama koji su uspostavili okvir za ostvarenje ovakve sezone. Ona još nije gotova, a ono što još uvijek možemo napraviti da se nastavi, je držati se epidemioloških mjera, i ako to još nismo napravili, cijepiti se, radi nas samih, ali i radi mogućnosti nastavka čim normalnijeg života.“

Gradonačelnik Grada Raba i predsjednik TZG Rab je ovom prilikom izjavio:

„Sretan sam i ponosan na naš grad i sve turističke sudionike, ali i općenito njegove stanovnike koji su pokazali svoju spremnost, profesionalnost, i što je najbitnije, optimizam i odgovornost naspram nestabilnosti i neizvjesnosti s kojima smo se nosili tijekom čitave sezone zbog pandemije koronavirusa. Pokazali smo jaku želju i uložili velike napore da turistima ponudimo najviše od sebe, od našeg grada i otoka, da im omogućimo nezaboravne i jedinstvene trenutke boravka u našem malom raju, unatoč ograničenjima. Organizacijom pojedinih manifestacija nastojali smo im omogućiti doživljaj zabavno-kulturne ponude i tradicije, ali i učiniti ih motivom dolaska, što je izniman uspjeh.
U suradnji s nadležnim institucijama koje vode računa o kontroliranju i suzbijanju pandemije, uspjeli smo se oduprijeti potencijalno lošem scenariju, a odgovornim ponašanjem pridobiti povjerenje brojnih turista. Stoga zahvaljujem svima koji su doprinijeli ostvarenju milijuntog noćenja na području Grada Raba, i time dokazali da nema prepreke koju zajednički ne možemo savladati. Istim smjerom nastavimo dalje, uz napomenu kako nije vrijeme za opuštanje, već za dodatno djelovanje po pitanju zaštite svoga zdravlja i zdravlja ljudi koji nas okružuju.“

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno