Petak, 31 ožujka, 2023

Grad Nin domaćin edukacije storytellinga za vodiče interpretatore

Interpret Europe – Europsko udruženje za interpretaciju baštine diljem Europe organiziraju treninge/edukacije za vodiče interpretatore poput Storytellinga. Edukacije namijenjene turističkim vodičima, djelatnicima turističkih zajednica, muzejskim vodičima, djelatnicima parkova prirode i nacionalnih parkova, zaštićenih lokaliteta, te svima koji imaju priliku osobno predstavljati baštinu posjetiteljima.

Grad Nin bogat kulturnom i prirodnom baštinom bio je domaćin edukacije koja se održalo u dva dijela. Edukacija se održala u organizaciji Turističke zajednice grada Nina i Udruženja obrtnika Zadar, a program je provodila Ivana Zrilić, licencirana trenerica europske udruge za interpretaciju baštine Interpret Europe, piše Turizmoteka.

Edukacija koja je trajala 40 sati, sastojala se od teorijskog dijela i praktičnih vježbi. Polaznici su uz terenski obilazak Nina, polagali razne vježbe koje su bile bazirale na fenomene iz ninske baštine poput: kneza Branimira, Grgura Ninskog, prve katedrale u Hrvata – crkve sv. Anselma, crkvi sv. Križa nazvanom najmanjom katedralom na svijetu, parku Petra Zoranića Ninjanina, najvećeg hrama na Jadranu i dr.

Kako bi polaznici dobili certifikat Interpret Europe, potrebno je ostvariti100%-tna prisutnost, uspješno polaganje pismenog ispita, praktičnog ispita, te pripremiti pisani seminarski rad prema edukacijskim uputama. Turizam suvremenog doba se mijenja pod utjecajem raznih globalnih događanja i u skladu s time od turističkih djelatnika očekuje se više vještina, kreativnosti i animacije stoga je navedena edukacija izuzetno korisna za turističke djelatnike.

Polaznici tijekom intenzivnog interaktivnog drugačijeg pristupa bruse svoje vještine vođenja, uključuju srce i emocije i tako će uključivati posjetitelje koji će posjetom destinaciji doživjeti posebno iskustvo, koje će ih dovesti do stvaranja posebnog doživljaja. Interpretativno vođenje je ono koje uključuje posjetitelja preko raznih tehnika, alata i načina prezentacije i interpretacije fenomena, atrakcije i lokaliteta koji će zasigurno svim posjetiteljima ostati u lijepom sjećanju.

Polaznici edukacije abecedno bili su: Mirjana Alaburić, Marija Dejanović, Ines Deranja, Mila Franić, Ana Glavan, Lores Kučaić Bobić, Valentina Matešić, Bruno Modrušan, Terezija Radošević, Meri Šuljak, Angela Tartaro i Silvana Vranić.

Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe diljem Europe održava treninge za vodiče interpretatore i sve one koji imaju priliku osobno predstavljati baštinu posjetiteljima. Ovaj 40-satni tečaj za vodiče interpretatore je nezaobilazna postaja na putu prema nadogradnji vještina predstavljanja kulturne i prirodne baštine metodama i tehnikama interpretacijskog vođenja. Cilj navedene edukacije je bio unaprijediti vještinu turističkih vodiča i turističkih djelatnika, koji će rezultirati kvalitetnim interpretatorima baštine s područja Zadarske županije. Iz svega toga razvit će se nove priče koje će biti nadogradnja ninskog turizma i turizma Zadarske županije. Storytelling važan je segment turizma i vodilja je u animacijskoj interpretaciji baštine.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno