Subota, 10 lipnja, 2023

Gotovo s ljetnim redom letenja. Zimski raspored ne daje preveliku nadu za turizam

Prvi vikend zimskog reda letenja u Splitu i Dubrovniku

Ljetni red letenja za 2019. godinu došao je svom kraju zaključno s 28. listopada. Broj letova komercijalnih zrakoplova i sezonskih linija je očekivano reduciran kao i što je običaj u sezonskim destinacijama. Stoga, odlučili smo pogledati gdje se sve moglo letjeti u prvom vikendu zimskog reda letenja iz naše dvije najjužnije zračne luke.

Zračna luka Split ovog je vikenda imala 11 dolaznih te 10 odlaznih letova komercijalnih zrakoplova. Split je bio povezan s 4 njemačka grada, odnosno s Frankfurtom, Muenchenom, Dusseldorfom i Stuttgartom. Od hrvatskih destinacija iz Splita se moglo letjeti u Zagreb. Split je najviše letova imao iz i prema Zagrebu, sveukupno 9 letova prema dostupnim informacijama.

Očekivano je najviše letova odradio hrvatski zračni prijevoznik. Croatia Airlines je odradila 8 dolaznih i 7 odlaznih letova. S domaći zračnim prijevoznikom moglo se letjeti u Zagreb, Munchen i Frankfurt. Lufthansa i Eurowings su kao predstavnici stranih zrakoplovnih kompanija letjeli u Split. Lufthansa je imala jednu operaciju na relaciji Split i Munchen ove subote, dok je Eurowings odradio dvije operacije zrakoplova prema Stuttgartu i Dusseldorfu.

Ovog vikenda 10 dolaznih i 10 odlaznih letova

Naša najjužnija zračna luka imala je ovog vikenda 10 dolaznih i 10 odlaznih letova komercijalnih zrakoplova. Dubrovnik je bio povezan s Francuskom, Njemačkom, Italijom i Velikom Britanijom, odnosno s gradovima kao što su Pariz, Nantes, Munchen, Rim i London. Od hrvatskih destinacija Dubrovnik je bio povezan sa Zagrebom te je između ta dva naša grada odrađeno 5 operacija zrakoplova, odnosno 5 dolaznih i 5 odlaznih letova.

Croatia Airlines zabilježila je 5 operacija zrakoplova iz Dubrovnika i sve letove odradila je iz i prema Zagrebu. Od stranih zrakoplovnih kompanijama u Dubrovnik su prometovale Transavia, Iberia, Lufthansa i British Airways. Transavia je letjela u Pariz i Nantes, Lufthansa u Munchen, Iberia u Rim, dok je British Airways spajao Dubrovnik i London.

Dakle, kao što je vidljivo prema broju operacija komercijalnih zrakoplova iz Splita i Dubrovnika, zimski red letenja je došao, a s njim i uobičajene redukcije svih letova. Usporedbe radi, Split je u vikendu 17. i 18. listopada, za vrijeme ljetnog reda letenja, zabilježio 30 operacija komercijalnih zrakoplova te je u Split prometovalo 10 različitih zrakoplovnih prijevoznika. Istog vikenda, odnosno 17. i 18. listopada, Dubrovnik je bio povezan 10 različitih europskih destinacija te je u Dubrovnik prometovalo 8 različitih zrakoplovnih prijevoznika. Sve u svemu, zimski red letenja je pred nama i nadamo se kako će naše morske zračne luke odraditi što više zakaznih letova te da će se s ljetnim rasporedom letenja u 2021. godini zračni promet što više vratiti na brojke barem iz 2019.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno