Uoči početka još jedne neizvjesne turističke sezone Hrvatska je na jedinstvenoj europskoj karti koja procjenjuje rizik turističkih odredišta podijeljena na svega četiri statističke regije – Panonsku, Jadransku i Sjevernu Hrvatsku te Grad Zagreb. To znači da pri procjeni zdravstvenog rizika ne postoji nikakva razlika između primjerice Istre i Dalmacije ili Rovinja i Dubrovnika, piše glasistre.hr.

To je daleko od realnog stanja na terenu i to znači da gost koji želi ljetovati u Hrvatskoj nema prave podatke ni jasnu sliku situacije, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na ovotjednoj raspravi o turizmu u Bruxellesu.

Spašavanje turizma

Naglasio je da takav pristup na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti nepravedno kažnjava rad odgovornih regionalnih vlasti. “Zato sam u Parlamentu pokrenuo inicijativu kojom tražim da se Hrvatska, kao i ostale zemlje članice koje to žele, na europskoj karti prikazuju prema najpravednijem NUT 3 regionalnom pristupu. Za Hrvatsku to znači – 21 županija i 21 epidemiološka situacija”, kazao je Flego, koji je unutar svoje Renew grupacije za tu inicijativu već osigurao podršku kolegica i kolega zastupnika.

Nijemci, istaknuo je, koriste takav pristup na nacionalnoj razini i zato je Istra u protekloj godini nekoliko puta bila jedina zelena točkica na karti. Razlog je to, kazao je, zbog kojeg su Nijemci i ovog Uskrsa u Istri ostvarili daleko najveći broj noćenja, tisuću više nego domaći gosti.

“Inicijativu sam u protekla dva dana već predstavio kolegicama i kolegama zastupnicima i krenuo prikupljati njihove potpise podrške da bismo je čim prije uputili Komisiji i Vijeću, Portugalcima koji trenutno predsjedavaju Vijećem, te Slovencima koji 1. srpnja preuzimaju palicu. Kartu ECDC-a gledat će svi europski građani koji ovoga ljeta žele putovati i prema toj karti uvelike planirati svoja sigurna odredišta.

A Istra se puno puta u posljednjih godinu dana pokazala kao jedna od najodgovornijih i neuspješnih regija u borbi protiv virusa, ne samo u Hrvatskoj, već u čitavoj Europi. Tražim, dakle, primjenu načela supsidijarnosti – spuštanje odgovornosti na županije. Tako se, između ostalog, svi dodatno motiviraju da rade u korist što bolje epidemiološke slike svoje regije i izgradnje što boljih rezultata”, istaknuo je Flego.