Petak, 3 veljače, 2023

Gorski kotar ima velike planove za razvoj turizma 365 dana u godini

Gorski kotar postaje cjelogodišnja destinacija. Kapaciteti viših kategorija popunjeni su od 150 do 240 dana u godini, a posebno kuće za odmor i apartmani, rečeno je na konferenciji za novinare Turističke zajednice Gorskog kotara.

U Gorskom kotaru je od siječnja do kraja studenoga boravilo 96 posto turista i ostvareno je 97 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Znatno je povećan broj dolazaka i noćenja gostiju iz Hrvatske – od siječnja do kraja studenoga u Gorskom kotaru bilo je 36 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja domaćih gostiju u odnosu na 2019, piše Index.

Planirane investicije

Na konferenciji za novinare bili su direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg, načelnik Fužina David Bregovac i načelnik Lokava Toni Štimac. Rekli su da Gorski kotar doživljava turistički procvat te postaje održiva cjelogodišnja destinacija s pretežno višim i visokim kategorijama pružatelja usluga. Istaknuli su prirodne ljepote tog kraja, gastronomiju i atraktivne planinske aktivnosti.

Smatraju da je Gorski kotar spreman i atraktivan za investicije, naglašavajući projekte koji potiču razvoj održivog, zelenog i digitalnog turizma, kao i spremnost lokalnih jedinica da pomognu investitorima. Kako je rečeno, u masterplanu razvoja turizma Gorskog kotara postavljeni su prioriteti prema pripremljenosti projekata i dokumentacije za daljnje investiranje.

Neki od njih su Centar za posjetitelje Kamačnik u Vrbovskom, Alpine Coaster i šetnica uz jezero Lepenica u Fužinama, Sportski centar Vrbovska poljana u Mrkoplju, vidikovac Perić u Skradu, uređenje prilaza špilji Lokvarka u Lokvama, šumska zona Stara Sušica u Ravnoj Gori i sportski tereni u Brod Moravicama.

Korak prema emitivnim tržištima

Direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg rekao je da je ove godine fokus bio na komunikacijskom pristupu domaćem tržištu uz ciljani selektivni zahvat stranih posjetitelja te da se u 2022. planira ozbiljniji iskorak prema emitivnim tržištima.

Hrg je najavio Delničku adventsku bajku, Advent u Fužinama, Božićnu bajku u Ravnoj Gori, adventska i božićna događanja u Čabru, Skradu, Brod Moravicama, Mrkoplju, Vrbovskom i Lokvama te doček Nove godine u podne u Fužinama.

Na konferenciji je predstavljena i nova virtualna šetnja Gorskim kotarom. Turističke zajednice u Vrbovskom, Čabru i Delnicama te u općinama Fužinama, Lokvama, Mrkoplju, Brod Moravicama, Skradu i Ravnoj Gori udružile su se prije godinu dana u Turističku zajednicu Gorskog kotara sa sjedištem u Delnicama.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno