Utorak, 21 ožujka, 2023

Google i Amazon će konačno morati platiti porez tamo gdje trebaju!

Google, Amazon i Facebook će morati plaćati pravednije poreze

Google i drugi internetski divovi u 2021. će morati plaćati viši porez.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj je u petak odlučila je odgoditi pregovore o rekonstrukciji međunarodnog poreznog režima za 2021.godinu. Na pregovorima je sudjelovalo 140 zemalja, glavna tema je bila ažuriranje prekograničnih poreznih propisa. Pregovori su trebali biti gotovi krajem ove godine, ali pandemija je stopirala bilo kakvu reorganizaciju. Cilj samih pregovora je prilagodba međunarodnih propisa novom digitalnom dobu. Ono što zabrinjava Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj je što će biti ako pregovori budu propali. Posljedice bi mogle biti dalekosežne a svjetsko gospodarstvo bi se moglo smanjiti za više od posto.

Najveći problem su velike internetske tvrtke poput Googlea, Amazona i Facebooka koje svoju dobiti prijavljuju u zemljama s niskim porezima. Na taj način povećavaju svoju zaradu. Realno bi dobit morali prijaviti u zemljama gdje i prodaju svoje usluge i proizvode.

Svjetske Vlade pripremaju nove poreze na digitalne sustave

Zbog dugotrajnog profitiranja multinacionalnih kompanija, javnost traži, da pod hitno počnu plaćati poreze temeljene na međunarodnim propisima. Google, Facebook a i mnoge druge internetske kompanije svoju digitalnu trgovinu će morati provoditi na pošteniji način. Zato je ova rekonstrukcija međunarodnog poreznog režima pod hitno potrebna. Treba se oblikovat sustav prekograničnih poreznih propisa.

Budući da novi međunarodni porezni režim još nije uspostavljen, sve više vlada izdvojeno priprema poreze na digitalne usluge. Na što kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa odgovara prijetnjom protumjerama.

Globalni porezi povećali bi prihode i do 80 milijardi dolara godišnje

Redefinirani međunarodni zakon o porezu definitivno je potreban. S novim digitalnim oporezivanjem i predloženim minimalnim porezom povećali bi se prihodi i do 3.2 posto, odnosno i do 80 milijardi dolara godišnje.

Iznos bi se mogao popeti i na 100 milijardi dolara, ako se uključi važeći minimalni američki porez na dobit. Odnosi se na dobit ostvarenu u inozemstvu, što bi odgovaralo oko četiri posto prihoda od globalnog korporativnog poreza.

Dugoročno bi to značilo da bi se svjetski gospodarski rast smanjio samo 0,1 posto, izračunali su u OECD-u.

Zemlje su prihvatile prijedlog Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, treba se još definirati veličina poduzeća koja će podlijegati novim poreznim obvezima. Kada se ta stavka definira to će olakšati dogovor o tehničkiom parametrima , rekao je šef OECD-ova odjela za poreze Pascal Saint-Amans.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno