Srijeda, 4 listopada, 2023

Godišnji prihod turističkog sektora Španjolske na razini onoga iz 1995.

Španjolci bilježe gubitak veći od 100 milijardi eura

Očekuje se da će ove godine španjolski turistički sektor pretrpjeti gubitke veće od 100 milijardi eura. Ako se loše predviđanje pokaže točnim, godišnji prihod tog sektora vratit će na razinu na kojoj je bio 1995., priopćili su iz turističkog udruženja Exceltur.

Objavljuje turizmoteka.hr

“Vratili bismo se 25 godina unatrag u smislu onoga što španjolski turistički sektor generira”, rekao je Jose Luis Zoreda, potpredsjednik udruge, dodajući da bi to bio “strašan scenarij”.
Exceltur je prisiljen na daljnje izmjene svojih godišnjih predviđanja nakon što su regionalne vlasti pojačale ograničenja kako bi usporile virus koji je odnio oko 34.000 života i zarazio gotovo milijun ljudi, što je najviše u EU.

Od početka listopada španjolska prijestolnica i desetak obližnjih gradova podvrgnuti su djelomičnoj blokadi, a diljem sjeveroistočne regije Katalonije barovi i restorani zatvoreni su na dva tjedna. Uključujući utjecaj najnovijih ograničenja, za koje Exceltur procjenjuje da će stajati gotovo 7,5 milijardi eura, godišnji se gubici u sektoru povećavaju na 106 milijardi eura do kraja godine.

Nakon početnog tromjesečnog zatvaranja na početku pandemije, turistička industrija je tada pretrpjela katastrofalno ljeto kada su turisti izbjegavali Španjolsku, a sada stiže novi udarac – listopadska ograničenja, s godišnjim prometom koji je opao za 70% u odnosu na prošlogodišnje podatke.

Turizam je izuzetno važan za španjolsko gospodarstvo, čineći oko 12% bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 13% zaposlenosti.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno