Srijeda, 7 prosinca, 2022

Gastronomska manifestacija s petnaestogodišnjom tradicijom nagrađena brončanom poveljom „Suncokret ruralnog turizma”

Jedinstveni žminjski Istarski festival pašte, gastronomska manifestacija s petnaestogodišnjom tradicijom, nagrađena je brončanom poveljom „Suncokret ruralnog turizma” u kategoriji „Ruralno-turistički projekti”, a nagradu su na nedavnoj svečanoj dodjeli u Zaprešiću primili načelnik općine Žminj Željko Plavčić i direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina.

Suncokret ruralnog turizma je projekt vrednovanja postignuća u turizmu ruralnog prostora kojega već osmu godinu provodi Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”. Nakon provođenja nominacijskog postupka, stručno povjerenstvo ocjenjuje i nagrađuje kandidate u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska ruralna domaćinstva, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, te Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Nominirani projekti mogu osvojiti posebno priznanje, te brončanu, srebrnu ili zlatnu plaketu, a najboljem među svim ovim projektima dodjeljuje se šampionski naslov odnosno Veliki zlatni suncokret. Ove je godine za Suncokret ruralnog turizma prijavljeno 125 projekata iz cijele Hrvatske, a njih 58 je i nagrađeno.

Istarski festival pašte, dobitnik brončane plakete Suncokret ruralnog turizma, utemeljen je 2005. godine pod nazivom Makarunijada, a pod današnjim nazivom održava se od 2014. godine. Jedan od njegovog pokretača, dugogodišnji sudionik i savjetnik, je bard istarske gastronomije, pokojni Josip Pino Kuhar, a kroz Festival je dosad prošlo na desetke poznatih i manje poznatih istarskih chefova, pripremajući za svake godine sve brojniju publiku jela s tjesteninom iz starije istarske tradicije, ali i jela u koja je ugrađen duh moderne gastronomije. Tako je spoj tradicije i suvremenosti postao jedno od načela Istarskog festivala pašte, demonstrirajući kako se tradicijski oblici istarske tjestenine – fuži, njoki, pasutice, makaruni, biguli, ravioli i drugi – uspješno mogu prenijeti u istarsku ugostiteljsku ponudu 21. stoljeća, bilo sa starim i dobro poznatim bilo s novim i iznenađujućim receptima, aromama, sastojcima i okusima.

Žminjski Istarski festival pašte osebujan je i po tome što to nije samo turističko-gastronomska manifestacija, već društveni događaj u kojega je uključena cijela lokalna zajednica. Jela s paštom uz poznate kuhare pripremaju i žminjske domaćice, a lokalne ustanove i udruge, od vrtića i škole do Žminjskih mažoretkinja, Folklornog društva Cere i drugih, sudjeluju u popratnim programima ili pomažu u organizaciji. Istarski festival pašte nije samo gastro-festival već i događaj kojim se njeguje tradicija i o njoj poučavaju mlađi naraštaji i gosti, kroz radionice izrade tradicijske tjestenine za djecu i posjetitelje, te kroz prigodna predavanja i izložbe. U sajmenom dijelu festivala predstavlja se niz proizvođača autohtonih proizvoda iz Istre i izvan Istre, večernji zabavni dio programa decentno je orijentiran na jazz glazbu, a posljednjih je godina u dva dana njegova trajanja Festival pohodilo i do 8.000 posjetitelja.

Prošle godine zbog epidemije korone Festival nije održan, a zbog ograničavajućih epidemioloških mjera upitno je i njegovo održavanje ove godine, no u nastavku ljeta planira se održavanje manifestacije „Šetimana od pašte” (koja je i minulih godina prethodila Festivalu) tijekom koje će se u ugostiteljskim objektima Žminjštine nuditi jela od tjestenine po promotivnim cijenama. Brončani Suncokret ruralnog turizma svakako će domaćinima, organizatorima i svim sudionicima u programu biti dobar vjetar u leđa da dogodine Istarski festival pašte prirede u još ljepšem i atraktivnijem izdanju.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno