Petak, 22 rujna, 2023

Gastronomija kao rastući turistički fenomen

Gastronomija vodilja mnogih turističkih kompanija.

Gastronomija kao turistička grana jest ključ uspjeha. Uključuje dobro vodstvo,kreativnost, viziju i ambiciozne planove. Sve tradicionalne vrijednosti povezane su sa najnovijim trendovima u turizmu. Zdrav život, održivost, iskustvo, poštivanje tradicije.

Istra broj jedan u gastronomiji. Posljednjih godina na polju hrvatskog gastro turizma aktivne su i ostale regije koje rade na svom pozicioniranju na gastro karti.

Prema turističkim stručnjacima, izgledi za procvat ove grane turizma su visoki. Očekuje se da će rast biti između 8 i 12% svake godine. 

Networking kao ključan segment

Ovakva vrsta turizma izvrstan je alat za promociju svih vrsta resursa destinacije. Isto tako za očuvanje kulturno povijesne baštine u svim pogledima. Fleksibilan pristup gostu i detaljno istraživanje preduvjeti su kvalitetnog gastro turizma. Ključan faktor, proizašao iz raznih studija, definitivno je networking. 

Činjenica jest da su restorani poput Monte istarski ili šibenski Pelegrini, oba dobitnici Michelinoa, na listi najpoželjnijih restorana Europe. Za to naravno treba jako puno truda i rada. No spoj tradicije i povijesti uz maženje nepca nedvojbeno je pun pogodak za razvoj destinacije.

Gastronomija jest novi razlog putovanja

Izvješće UNWTO-a pokazuje da su današnji turisti iskusniji. Otvoreni su za nove izazove, i s više slobodnog vremena i više novca u džepu. Stoga gastronomski doživljaj igra ključnu ulogu u građenju imidža pojedine lokacije. Uloga enogastro ponude u izboru odredišta i visine potrošnje rezultirala je rastom iste na temelju autohtonih proizvoda i specifičnih usluga. Kada su u pitanju gastronomski proizvodi, istraživanja pokazuju da su gastro događanja važna. Čak 62% ispitanika(prema istraživanju UNWTO) tvrdi da su im kulinarske radionice i eno gastro doživljaji ključan faktor pri odabiru destinacije.

Zaključuje se da gostu treba ponuditi ono što zapravo jesmo. S manama i vrlinama destinacije, te ponuditi ‘’naše’’. Bilo da se radi o tradiciji, kulturi, hrani. Sve to kao posljedicu ima smanjenje sezonalnosti, povećanje stupnja iskorištenosti kapaciteta i poticanje domaće proizvodnje.

Diverzifikacija ponude te edukacija zahtijeva hrabrost i odvažnost nas domaćina, no svakako otvara ‘’vrata’’ novim turistima a nama samima priliku za 365 sezonom te održivim turizmom.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno