Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Fortitude projekt za Šibenik znači još jednu vrhunsku turističku rutu

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 1,618.438,72 eura, od čega je 85% sufinancirano

– U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održan je prvi sastanak fokus-grupe za izradu nove turističke rute koja će tematizirati fortifikacijsku baštinu grada. Dio je to aktivnosti u sklopu projekta FORTITUDE – Historic Fortresses IntensifyingCross-Border Tourism Development koji provodi Tvrđava kulture zajedno s još četiri partnera iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac) – izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

Uvodnu riječ o projektu, aktivnostima i očekivanim rezultatima održala je voditeljica projekta Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđave kulture. Istaknula je i glavni cilj projekta – jačanje i diversificiranje kulturno-turističke ponude u prekograničnom području, kao i razvoj što kvalitetnijeg i održivijeg upravljanja kulturnim dobrima. Prvi je ovo sastanak fokus-grupe, od ukupno tri planirana, u kojoj sudjeluju Udruga turističkih vodiča Mihovil i turističke agencije s područja grada, a s kojima će Tvrđava kulture surađivati na kreiranju nove turističke rute. Također, predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog među članovima Udruge i turističkim agencijama. Oni su pokazali da dionici turističkog sektora pokazuju interes za kreiranjem rute s naglaskom na fortifikacijsku baštinu koje u Šibeniku ne manjka. Potvrdio je to i Josip Pavić, povjesničar iz Tvrđave kulture, predstavljajući objekte fortifikacijske baštine Šibenika te naglasio atraktivne, javnosti manje poznate, a svakako vrijedne uvrštavanja u novu turističku rutu grada. Primjerice, ostaci kopnenog i morskog gradskog bedema, nekoliko lokaliteta u staroj gradskoj jezgri pokraj kojih svi često prolaze nesvjesni njihove važnosti i značaja za kulturno nasljeđe grada.

Projekt FORTITUDE donosi i niz drugih sadržaja – nova prostorna rješenja i sadržaje u unutrašnjosti Tvrđave sv. Mihovila, što uključuje stalni postav koji tematizira fortifikacijsku baštinu grada te multimedijski interaktivni postav posvećen gradnji pozornice i glazbenoj baštini grada; preuređenje informativnog centra šibenskih tvrđava u staroj gradskoj jezgri, City Point; organizaciju manifestacije “Noć tvrđava“ kojoj je cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području, čime se posjetiteljima predočuje njihovo značenje za razvoj kulturnog turizma u programskom području.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno