Srijeda, 4 listopada, 2023

Financiranje oporavka sada je i politički prioritet, što pokazuje i dugoročni proračun EU od 1,3 bilijuna eura

Kako će se razvijati gospodarska suradnja između Hrvatske i Italije bila je glavna tema rasprave na konferenciji Financiranje održivog rasta koju su Hrvatska narodna banka i Veleposlanstvo Talijanske Republike u Hrvatskoj organizirali uz potporu Hrvatske gospodarske komore. Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić je istaknuo da su prilike za suradnju hrvatskih i talijanskih tvrtki brojne, posebno u području turizma, poljoprivrede, prehrambene industrije i energetike.


„HGK je prethodnih godina organizirala brojne nastupe hrvatskih tvrtki na sajmovima u Italiji u okviru zajedničkog nacionalnog štanda. Italija je, uz Njemačku, zemlja za koju hrvatske tvrtke pokazuju najviše interesa za direktnu promociju na sajmovima. Ističemo i suradnju koju ostvarujemo s razvojno-istraživačkim centrima u Italiji s ciljem podizanja razine konkurentnosti hrvatskih proizvoda i usluga. Siguran sam da će se takva kvalitetna suradnja nastaviti, samo u nekim novim formatima i s nekim novim fokusima. Naravno, za to je bitan kapital, odnosno zdrave banke sa odgovarajućim kreditnim potencijalom za financiranje potreba gospodarstvenika. Domaći bankovni sustav zadržao je u krizi visoke razine kapitala i likvidnosti i igrat će ključnu ulogu u oporavku gospodarstva. Upravo taj kapital, zajedno sa sredstvima EU, moramo usmjeriti prema privatnom sektoru jer je to najkraći put do rasta koji smo zacrtali prije pandemije“, naglasio je Barbarić.


Boris Vujčić, guverner HNB-a, izjavio je kako je glavni cilj rasprava o aktualnim gospodarskim temama.

„Naši ciljevi podudaraju se s europskim, da stvorimo temelje za održivi rast na digitalizaciji i zelenom rastu, a tu će glavnu ulogu igrati razvoj inovacija te male i srednje tvrtke. Financiranje oporavka sada je i politički prioritet, što pokazuje i dugoročni proračun EU od 1,3 bilijuna eura koji je ogromna prilika da se javne investicije prometnu u pokretače oporavka. No, i privatni sektor mora dati svoj obol pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se oni postaviti i prilagoditi novim okolnostima. Pri tom je potpora financijskog sektora MSP-ovima iznimno važna jer je to mnogim takvim tvrtkama jedini izvor kapitala. Svi zajedno se u ovom novom normalnom moramo prilagoditi, ali mi kao regulatori smo uspjeli održati stabilnost banaka i vjerujem da će to olakšati oporavak“, rekao je Vujčić.
Veleposlanik Republike Italije u RH, Pierfrancesco Sacco, poručio je da Hrvatska i Italija moraju dodatno razvijati svoju tradicionalno dobru gospodarsku suradnju kako bi potpomogli međusobni ekonomski oporavak.


„Naša gospodarstva se mogu brže oporaviti i biti otpornija ako se bolje povežemo i iskoristimo sve prilike koje se nude. Glavna politička poruka je kristalno jasna – trebamo jedni druge. Stoga nam treba strateška perspektiva razvoja i jačanje poslovnih odnosa, kao i kvalitetna potpora bankarskog sustava. Banke su žile kucavice ekonomskog oporavka, u dobrom su stanju i imaju kapitala, a sad ćemo vidjeti koji su izazovi pred nama i kako ih zajednički riješiti“, izjavio je Sacco.


Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić se osvrnuo na reakciju Vade na korona krizu koja će i ubuduće imati veliki utjecaj na javne financije, kazavši da je prioritet bio zaštita zdravlja građana nauštrb ekonomije, što je osjetno poremetilo državni proračun.


„Održivi rast je vrlo važna tema, naročito kada uzmemo u obzir da je donesen europski proračun koji će usmjeriti izdašna sredstva u tom smjeru. Moramo biti spremni reagirati na epidemiološke trendove, ali i dugoročno planirati rješavanje izazova koji su pred nama. Oporavak kojem svi stremimo mora biti na održivim nogama, a Hrvatska ima velike nade da ćemo na tom putu apsorbirati što više izdašnih EU sredstava. Dvije ključne stvari za kvalitetan razvoj gospodarstva su investicije i reforme. Kvalitetan balans između te dvije stvari će dati najbolje rezultate za sve zemlje Unije“, rekao je Marić, dodavši da će suradnja Hrvatske i Italije također biti važan faktor za što brži povratak stopama rasta obaju gospodarstava.


Detaljna rasprava o javnim i privatnim ulaganjima za gospodarski oporavak i rast, ulozi financijskog sektora u gospodarskom oporavku te održana je kroz panel rasprave, a energetika i turizam su sektori koji su također kroz dva panela dobili posebnu pažnju stručnjaka. Zaključeno je da je za gospodarski rast koji se temelji na inovacijama i digitalizaciji te jačanju uloge malih i srednjih poduzeća, neovisno o sadašnjoj izvanrednoj zdravstvenoj situaciji, potrebna prilagođena financijska potpora i bliska bilateralna suradnja, a uloga međusobno povezanih bankovnih sustava u tom će smislu biti krucijalna.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno