Subota, 10 lipnja, 2023

Festival Taste the Mediterranean dovodi kulinarske zvijezde u Split

Festival gastronomije 7. Međunarodni Taste the Mediterranean u Splitu 7.-10. listopad 2020.

Split će od 7. do 10. listopada postati gastronomsko središte Mediterana. U gradu podno Marjana  održat će se jedinstvena manifestacija  mediteranske hrane, gastronomije, proizvoda, vina te mediteranske kulturne baštine. 

Festival će dovesti u Split svjetske kulinarske zvijezde i vrhunske chefove okrunjene Michelinovim  zvjezdicama i Gault&Millau tokama. Gostovat će u vodećim splitskim restoranima.  

Ekskluzivnu večeru u restoranu Zora bila pripremit će Les Nanas de la Food Sphere (Cure iz sfere hrane) međunarodna grupa chefica. One predstavljaju kulinarske delicije svojih zemalja, a pridružit će im se domaće ženske snage. 

Žene u gastronomiji tema su i prvog susreta platforme Mediterranean Women Chefs koji će se održati u Hotelu Briig. Riječ je o inicijativi koja se zalaže za bolji položaj žena u profesionalnim  kuhinjama. Sudjelovat će i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te predstavnici  Francuskog instituta (Institut Français) u Hrvatskoj.

Kako se ovogodišnje izdanje festivala podudara s 10. godišnjicom uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCOv popis nematerijalne kulturne baštine. Uvodni panel posvećen je važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma.

Uz direktora Turističke zajednice SDŽ Joška Stellu, na panelu će sudjelovati i španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, nj.e. Alonso Dezcallar de Mazzaredo. Jedna od vodećih mediteranskih zemalja, Španjolska, zemlja je  partner Festivala. Ona će se predstaviti sa specijalitetima i svojim vinima. Ekskluzivnu španjolsku večeru u hotelu Briig pripremit će lady Chef Maria José San Roman, iz restorana Monastrell iz Alicantea, 1 Michelinova *.  

Festival Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio s Grčkom, još jednom mediteranskom  zemljom poznatom po svojoj gastronomiji. U Splitu će gostovati regija Eastern Halkidiki i najpoznatija  grčka chefica, Dina Nikolaou, koja živi i radi na relaciji Atena-Pariz.

U heritage hotelu Martinis Marchi, u Maslenici na Šolti, bit će predstavljena jedinstvena vinska staza Svete Gore (Mount Athos). Gastronomska je to manifestacija Kouzina Feast koja promovira mediteransku prehranu i koja će 2021.  godine biti posvećena hrvatskoj mediteranskoj, dalmatinskoj kuhinji. 

Da je hrana jedna od najvažnijih tema današnjice potvrđuje i strategija EU o održivoj proizvodnji  hrane From Farm to Fork.

Nju će na istoimenom festivalskom panelu predstaviti hrvatska  eurozastupnica Biljana Borzan. Pridružit će joj se stručnjaci Sonja Karoglan Todorović, Dr.sc. Darko  Znaor i Jan de Jong, splitski Nizozemac koji s projektom CROP kreće u novu profesionalnu avanturu spajanjem poljoprivrede i suvremene tehnologije.

Uz njih će biti predstavnici malih proizvođača i  OPG-a čije je proizvode prepoznao i uvrstio u prodaju trgovački lanac prehrambenih proizvoda Tommy.  

Na Festivalu će se predstaviti i proizvođači vrhunskih maslinovih ulja iz grupe Croatian World Award  winning Olive oils”.

Uz ulje bit će tu i vina. Ekskluzivne vinske degustacije talijanskih, španjolskih i hrvatskih zaboravljenih sorti vodit će vrsni poznavatelji vinske scene Siniša Koceić i Alen Gulan iz Vinolike o mediteranskoj prehrani govorit će i nutricionistica Olja Martinić. 

Edukacija, razmjena iskustava i umrežavanje s ostalim mediteranskim zemljama glavni su cilj Festivala Taste the Mediterranean. Na programu su kulinarski masterclassovi vrhunskih stranih i domaćih chefova, ekskluzivne edukacije za učenike TUŠ-a, turističko ugostiteljske škole u Splitu, Olive Allegre, privatne ugostiteljske škole Wallner i visoke poslovne škole Aspire. Svoj edukativni program namijenjen mladim kuharima, konobarima, barmenima i voditeljima predstavit će Akademija Raise the Bar powered by Coca Cola. 

Središnja će se događanja održati u Hotelu Briig. Tamo će u četvrtak 8. listopada u 10.00 sati biti službeno otvorenje. Istoga dana u hotelskom restoranu Median i ekskluzivna španjolska večera. Ostale četveroručne večere biti organizirane u restoranima Noštromo, Štorija, Zora bila, Zrno Soli i  Bokerija. 

Bit će to jedinstvena promocija Splita i Dalmacije kao vodeće mediteranske eno gastronomske destinacije. Ujedno promidžba hrvatskog mediteranskog identiteta i mediteranske prehrane i baštine. 

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco, Ministarstva turizma i HTZ-a. 

www.tastethemediterranean.eu 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno