Subota, 23 rujna, 2023

Festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ i ove godine

Festival u Lošinju: Od 5. do 19. rujna 2020. godine Lošinj se ponovno vratio u vrijeme zlatnog doba pomorstva kroz festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“. 

Festival s ovogodišnjim programom održan je u nešto manjem obujmu, održane su brojne regate, predavanja, radionice i sportska događanja.

Nakon otvorenja festivala u malološinjskoj luci i 8. lošinjske regate pasara na vesla, tradicionalne veslačke utrke u kojoj su se natjecale drvene barke, u jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat održao se scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) „Pozdrav kapetanu“. Gostima i učenicima Osnovne škole Maria Martinolića događaj je bio zanimljiv obzirom da je upravo lošinjski loger Nerezinac došao pozdraviti prisutne u uvali Čikat. 

U organizaciji lošinjskog Kluba Pomoraca kroz predavanje prof. Miljenka Smokvine u  Muzeju Apoksiomena otkrili smo sve o „Sudjelovanju jadranskih pomoraca u Austro-ugarskoj arktičkoj ekspediciji 1872-1874“. Predavanje „Razvoj jedrenjaka s posebnim osvrtom na tipologiju jedrenjaka 19. stoljeća i obnovu logera „Nerezinac““ održao dr. sc. Robert Mohović.

Pratili smo 3. noćnu regatu tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora u malološinjskoj uvali.

Promatrali nebo i nebeska tijela zahvaljujući Astronomskom društvu Leo Brenner. Četiri tjedna uživali smo u zalasku sunca uz edukativno vodstvo na logeru Nerezincu. 

Također, 16. Međunarodni vaterpolo turnir Dobri dupin te  5. Međunarodni plivački maraton „Lošinj open water swim challenge“ održali su se u malološinjskoj uvali Čikat, a u sklopu 38. lošinjske regate- Regate lošinjskih olimpijaca, nakon navigacijske regate Mali Lošinj – Susak – Žalić – Mali Lošinj održala se regata “štap” jedrenje u luci Mali Lošinj. 

Najmlađi su uživali u Poučnom jedrenju za djecu u organizaciji Jedriličarskog kluba Jugo. Također i na radionicama izrade suvenira tradicionalnih barki otoka Lošinja, u organizaciji Zajednice Tehničke kulture Grada Malog Lošinja.

Već tradicionalno, kraj ovogodišnjeg festivala obilježen je 44. Nerezinskom regatom tradicijskih barki na jedra u luci Nerezine. Tamo su se predstavile obnovljene tradicijske barke (gajete i pasare) u sklopu projekta „Drvo je prvo“.

Ovogodišnji festival sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Projekt Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta odabran za dodjelu potpore i to u naredne tri godine. Odabran je u okviru Lokalne razvojne strategije u ribarstvu Vela vrata za razdoblje od 2014.-2020.Također i u okviru FLAG natječaja za Mjeru 2.2 ”Očuvanje i valorizacija pomorske i ribarske baštine i očuvanje identiteta područja.

Tako će se projekt sufinancirati sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Također putem nacionalnog Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje od 2014. do 2020. godine, intenzitetom od 100%.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno