Petak, 22 rujna, 2023

Festival Crljenka i rođaka po prvi put u Kaštelima. Posjetit ga možete još sutra

Nakon puna dva desetljeća od otkrića kako je Crljenak kaštelanski predak svjetski poznatom kalifornijskom Zinfandelu, po prvi puta se u Kaštelima organizira i sajam vina te dobre hrane ‘ZINFEST 2021. – Festival Crljenka i rođaka’, a sve u sklopu europskog projekta Revival kojeg provodi RERA-a, razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije. 

– Tri dana ćemo prezentirati, upoznavati vas s okusima Crljenka i njegovih rođaka, družiti se s kaštelanskim vinarima koji obnavljaju svoje vinograde i sade nove. Predstavit ćemo vam brojne EU projekte kojima osiguravamo kvalitetu života ali i mogućnost ulaganja. Puno toga je pred nama i samo vas mogu pozvati pridružite nam se u Marini Kaštela na našem prvom ‘ZINFEST-u 2021.’ – pozvao je sve Srećko Radnić, organizator ovog događanja koje je svečano otvoreno u četvrtak u Kaštel Gomilici.

Najavio je Radnić i projekciju filma ‘Potizanje mriže braganje’, kao i zanimljivu slikovnicu ‘Crljenak kaštelanski junak’, još jednom zahvaljujući na podršci i svim izlagačima, te Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Kaštelima i Turističkoj zajednici Kaštela na potpori kako bi se i kroz vino, vinograde, priču o Crljenku, degustaciji i vinske kapljice ali i sljubljivanje s tradicionalnom hranom, razvijala Kaštela u novom smjeru brendiranje turizma, piše Dalmatinski portal. Upravo je to naglasila Nada Maršić, direktorica TZ Kaštela, hvaleći i ovu manifestaciju kao još jedan dodatni razlog dolaska gostiju u sedam bisera Kaštelanskog zaljeva, ali i ponudu koja se već oblikuje kroz vinske ture, fešte od kuhanja – sipa i boba, obilaske vinograda, sudjelovanje u berbi, vožnji kočijama, povezivanju ribara i težaka….

– Turisti traže doživljaj, a mi stvarno imamo za ponuditi široku paletu i lokacija i tradicije i običaja – zadovoljna je prva dama TZ Kaštela, što je sve prisnažio i Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski koji je i službeno otvorio prvi festival vina i hrane ‘ZINFEST 2021. – Crljenak i rođaci’.

– Imamo se čim podičiti, na raspolaganju su nam europska sredstva da to sve i provedemo, te zajedničkim radom sve organiziramo i predstavimo svijetu bogatstvo naše tradicije, ono što su nam naši preci ostavili a mi sada modernizirali! – rekao je Čogelja.

A obilaskom štandova izlagača, svi su se na licu mjesta mogli uvjeriti, i kušati naravno, ta vrhunska vina s oznakom Crljenak kaštelanski, ali i njegove srodne sorte, dok će tijekom tri dana događanja u Marini Kaštela, sve do subote, i bogata gastronomska ponuda biti ponuđena posjetiteljima. Pod palicom vrhunskog chefa Antuna Niševića, tradicionalna jela, spremat će učenici i djelatnici Turističko ugostiteljske škole iz Splita, Srednje strukovne škole Oliva Alegra, Ugostiteljske škole Blaž Juraj Trogiranin Trogir, kao i polaznici visoke škola za management Aspira i kaštelanska Srednja poljoprivredna škola Stjepan Radić, no i profesionalni kuhari.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno