Subota, 25 ožujka, 2023

Fažana je danas prepoznatljiva destinacija na svjetskoj karti turizma

U restoranu “Navetta” u Fažani je održana konferencija za novinare u povodu 20 godina rada Turističke zajednice Općine Fažana na kojoj su prisustvovali Melita Peroković, direktorica TZO-a Fažana, Radomir Korać, predsjednik TZO-a Fažana i Roland Cinkopan, direktor turističkog naselja Bi Village. Osvrnuli su se na rad TZO-a Fažana kroz posljednjih 20 godina, a time i na razvoj ovog, danas vrlo popularnog, turističkog mjesta, piše Glas Istre.

– Fažana je danas vrlo prepoznatljiva na svjetskoj turističkoj karti i postiže značajne rezultate. Zajedničkim snagama svih subjekata i velikim entuzijazmom od početka do današnjeg dana, razvijali su se svi segmenti komunalne i turističke infrastrukture, smještajnih kapaciteta te svih oblika dodatne ponude i doživljaja, rekla je Peroković koja se pritom zahvalila na suradnji svim djelatnicima turističkog ureda i TZ-a Fažana koji su pomogli u svom radu i povećanju vidljivosti onoga što ovo mjesto danas nudi.

Predočila je pritom podatke koji ukazuju na veliki uzlet u svim segmentima koji su doprinijeli razvoju Fažane.

Općina Fažana je 2002. godine imala sveukupno 5.769 kreveta, a od toga je najveći dio, 4,5 tisuće, otpadao na kamp Bi Village, koji je bio snažan zamah u razvoju turizma na području Općine Fažana. Danas na području Općine Fažana imamo evidentirano 14.584 osnovnih kreveta i 3.716 pomoćnih. Kroz proteklih 20 godina dogodio se značajan iskorak u podizanju kvalitete samog smještaja, ali i cijele destinacije. S početkom 2022. godine imamo 42 posto smještajnih kapaciteta koji su kategorizirani s četiri ili pet zvjezdica, kazala je Peroković pa napomenula da se izuzetno povećala i ugostiteljska ponuda.

Naime, kako je istaknula, 2002. godine u Fažani je bilo ukupno 14 ugostiteljskih objekata, dok ih je danas više od 46.

Pričajući o ostvarenim rezultatima u dolascima i noćenjima turista nekad i danas, kaže da je 2002. godine zabilježen 34.191 dolazak, odnosno 278.245 noćenja, dok je prema evidenciji iz 2022. godine to bilo 112.596 dolazaka, odnosno 872.973 noćenja.

Sunce, more, plaže

Naglasila je da su jedan od najznačajnijih segmenata turističke ponude – sunce i more, odnosno brojne plaže i cijela obala Fažane. Danas, dodala je, Fažana ima više od tri kilometra uređenih plaža koje imaju sve osnovne i dodatne sadržaje što suvremeni turist traži. Uz to, ispričala je da se u razvoju Fažane pažljivo promišljalo o popločavanju, uređenju pješačkih i biciklističkih staza, uređenju fasada zgrada s akcentom na stvaranje autohtonog ugođaja primorske destinacije. Uz pješačke staze koje pričaju povijesne i kulturne priče ovog mjesta i koje su poput “muzeja na otvorenom”, drugi značajan segment u prezentaciji Fažane je bogata sakralna baština. Bilo je tu i preko 600 manifestacija, neke su postale tradicionalne, a neke i motiv dolaska brojnih turista.

Korać se osvrnuo na izuzetno loše stanje Fažane prije 20-ak godina kada je to mjesto bilo neugledno i pusto. No, kako je istaknuo, nakon što je započelo uređenje stare jezgre, pristupnih cesta, rasvjete, kanalizacije, šetnica i plaža, ljetnog kina i drugih sadržaja, Fažana se krenula razvijati u željenom turističkom smjeru. Najavio je tom prilikom i buduće planove u daljnjem razvoju ovog mjesta.

– Fažana sada kreće na orijentaciju jednog dijela poduzetništva, zbog čega se radi i poduzetnička zona, iako nam je glavna djelatnost još uvijek turizam. Nadamo se ćemo kroz kamp Bi Village koji će imat nove sadržaje, kroz kamp Pinetu koji će biti bolji, i kroz dva hotela koja će se graditi, Fažana biti ono što i zaslužuje. Sada uređujemo i luku, a naša je velika ideja da stavimo u funkciju i valbandonski MUP, pojasnio je Korać pritom komentirajući da će izgradnja hotela omogućiti produžetak turističke sezone i zapošljavanje radnika. Dodao je i da Fažana mora disati prema Brijunima te da mora imati više benefita od nacionalnog parka koji je u svijetu proklamiran kao izuzetna destinacija.

U očekivanju najbolje sezone

Osim za turiste, Korać je kazao da je Fažana optimalno mjesto i za lokalno stanovništvo, kao i za Puljane.

– Kao što mnogi iz Rijeke idu u Opatiju, tako mnogi Puljani dolaze u Fažanu koja je postala izuzetno prihvatljiva destinacija s izuzetnim gastro ponudama, naglasio je Korać.

Zadovoljan razvitkom Fažane i turističkog proizvoda bio je i direktor Bi Villagea Roland Cinkopan.

– Bi Village stvarno puno ulaže u kvalitetu, ekologiju, sport, što su i naši budući ciljevi, ali je lijepo vidjeti i da su i privatni i svi ostali smještaji došli na razinu koju danas imamo. Bi Village je vjerojatno bio jedan od pokretača turizma u Fažani, no danas smo jedan manji dio onoga što smo bili, rekao je Cinkopan pa dodao da je Bi Village prije nekoliko godina podignuo kategorizaciju s tri na četiri zvjezdice.

Fažana je, napomenuo je dalje, svake godine sve ljepša, šarmantnija i ugodnija, kako za lokalno stanovništvo, tako i za goste koji dolaze, a ono na što treba ovo mjesto ciljati je kontinuirano održavanje kvalitete. Osvrnuo se pritom i na dosadašnje turističke rezultate, a pritom je izrazio i entuzijazam za nadolazeću sezonu.

– Iza nas su dvije teške sezone koje su bile izrazito stresne, no ja danas mislim da je ta situacija iza nas i očekujem da će ova godina, usudio bih se reći, biti bolja i od 2019. godine. To potvrđuje i booking koji je 30 posto bolji nego te godine. Eventualno bi nas mogla penalizirati niska procijepljenost u odnosu na konkurente – autodestinacije Italiju, Španjolsku i Portugal, zaključio je Cinkopan.

U zahvalu za dugogodišnje medijsko praćenje, TZO Fažana uručio je zahvalnice HRT-u, TV Novi, Glasu Istre i La Voce del popolo.

Projekti u sklopu klastera

Kako je najavila Peroković, neki od budućih projekata Turističke zajednice klastera južna Istra, a kojemu pripada i TZ Fažana, jesu projekt Pet friendly, Camino Južna Istra, izrada zajedničke web stranice i Snorkeling, a posljednja zajednička aktivnost bit će Wedding south Istria

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno