Srijeda, 4 listopada, 2023

Fain ponudio objašnjenje zašto turističke agencije žele da ih Stožer zatvori što prije

Vladini planovi o oporavku turizma i koliko-toliko normalnoj sezoni koja nam predstoji ovoga ljeta mogli bi se poremetiti ako ključ u bravu do tada stave putničke agencije, njih otprilike tisuću s oko šest tisuća zaposlenika. Upravo one dovode u Hrvatsku gotovo 70 posto gostiju u predsezoni i posezoni, a trenutno su na izdisaju – kaže za tportal predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain.

Njegova udruga jučer je javno pozvala Stožer civilne zaštite da ovoj djelatnosti i formalno zabrani rad, jednako kao što je učinila s ugostiteljstvom, nakon čega bi poduzetnici imali mogućnost tražiti nadoknadu barem dijela fiksnih troškova. Tvrdi da u tome imaju potporu ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac te najavljuje da će u ponedjeljak otkriti konkretne brojke – što zahtijevaju i koliko bi to koštalo državu.

‘Unatoč potpori od četiri tisuće kuna za očuvanje radnih mjesta, što je barem privremeno omogućilo zadržavanje zaposlenih, najveći dio putničkih agencija nalazi se pred potpunim slomom. Napravili smo anketu među našim članicama: u urede njih dvjestotinjak nitko nije ušao puna dva mjeseca. No to je i očekivano – ne možete prodavati advente koji ne postoje ili izlete na Plitvice kada nema ni prijevoznika, ni restorana, ni hotela’, kaže Fain za tportal.

‘Otvoreno molimo Stožer da nam i službeno zabrani rad ako je to jedini način da dobijemo potporu poput naših kolega ugostitelja’, dodaje on.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno