Subota, 25 ožujka, 2023

Fain i Brnjac odradili sastanak na temu održavanja turističkih agencija ‘živim’

U petak, 4. prosinca 2020. godine, u Ministarstvu turizma i sporta ministrica Nikolina Brnjac održala je sastanak s predsjednikom Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislavom Fainom na temu pomoći turističkim agencijama i organizatorima putovanja koji su se uslijed pandemije našli u vrlo teškoj situaciji.

„Zajedničkim dijalogom dosad smo došli do niza rješenja kojima nastojimo očuvati radna mjesta u sektoru turizma. U tijeku su aktivnosti pripreme Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta te povezanim djelatnostima u koji će biti uključene i putničke agencije. Cilj nam je osim financijske potpore osigurati likvidnosti i lakše pristupe financiranju kako bi se stvorili uvjeti za brži oporavak od trenutne krize“, na sastanku je istaknula ministrica turizma i sporta Brnjac.

Ministrica Brnjac podsjetila je kako je dosadašnjim mjerama Vlade Republike Hrvatske osigurano oko 10 milijardi kuna, čime je očuvano 630 tisuća radnih mjesta u oko 107 tisuća poduzeća.

„Turističke agencije su krajnje ugrožene i bez državne pomoći većina njih ne može opstati što UHPA zagovara od samog početka. To su prepoznale i ostale države članice EU te donijele određene mjere državne pomoći namijenjene turističkim agencijama i turoperatorima. Isto tražimo i od naše Vlade. Potpore za očuvanje radnih mjesta uvelike su nam pomogle da zadržimo djelatnike te nam je drago da su se i sami kriteriji prilagođavali našim stvarnim potrebama i zahtjevima što je Upravno vijeće HZZ-a danas ponovno dokazalo“, rekao je Fain.

Na sastanku se razgovaralo o rješavanju izazova u cilju održivosti agencijskog poslovanja: produžetak potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021., financijska potpora kroz dodjelu bespovratnih sredstava te namjenski zajmovi uz subvencioniranu kamatnu stopu za likvidnost.

SourceMINT

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno