Srijeda, 22 ožujka, 2023

Evo što vam policija (ne) smije kad je riječ o okupljanju i kućnim proslavama za blagdane

Za razliku od početka mjeseca kad smo na Njuškalu naišli na niz oglasa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojima su se iznajmljivali prostori za zabave i druge različite prigode, među kojima i za doček 2021., u ovom trenutku na istoj se stranici nalaze svega četiri oglasa. I pogađate – svi oni već su popunili termine za doček Nove, dakle noć s 31. prosinca na 1. siječnja. Njihove cijene kretale su se između 2000 pa do 5000 kuna za jednu noć, ovisno o broju gostiju i planirate li tu noć ostati spavati u samom objektu.

Kad su grad Zagreb i Zagrebačka županija u pitanju primjećujemo kako su popularni dočeci u drvenim kućama smještenima u okolici glavnog grada s grijanim terasima, a koje mogu primiti do 25 ljudi. Oglašavaju se pod nazivima Party drvenara kuća za proslave, Party brvnara kuća za proslave… Cijena boravka kreće se od 1000 do 2500 kuna s time da je termin Nove godine bio na upit.

Iz svega se može zaključiti kako su razno razne vile i luksuzne kuće već odavno bukirane, a hoće li se oni koji su ih unajmili pridržavati propisanih mjera, očito je na njihovoj savjesti i njima samima s obzirom da su iz Stožera kazali kako policija nema namjeru ljudima kucati na vrata i provjeravati koliko uzvanika ima na privatnom okupljanju.

Prema posljednjim mjerama izdanima prošlog tjedna na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti najviše deset osoba iz maksimalno dva različita kućanstva. Za one koji su uplatili kuće ili druge smještaje za odmor potvrđeno je da su oni u poziciji da realiziraju svoj plan na način da im se izdaju propusnice ako je unajmljeni prostor u drugoj županiji od one u kojoj se oni nalazi. Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do deset tisuća kuna.

Za posjednika privatnog posjeda koji organizira nedopušteno okupljanje kreće se od pet do deset tisuća kuna. Ako je riječ o pravnoj osobi izreći će se kazna između deset i četrdeset tisuća kuna. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita i inspektori Državnog inspektorata.

Prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, policija u vaš stan ili kuću smije ući bez sudskog naloga samo ako to sami zatražite, ako ih netko pozove u pomoć ili da provjere dojavu o smrti te ako imaju nalog za privođenje.

Bez naloga smiju ući ako je to prijeko potrebno radi otklanjanja ozbiljne opasnosti po život i zdravlje ljudi ili imovinu većeg opsega. Isto tako policija može zatražiti sudski nalog i dok ga ne dobije čekati pred vašim vratima. Ako gosti izlaze iz stana policajci ih mogu prebrojati i identificirati. Kad im dođe nalog mogu i ući, prebrojati preostale, te utvrditi jeste li prekršili mjere.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno