Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Evo kakve novitete u svijetu putovanja donosi Brexit

Europska unija (EU) i Ujedinjeno Kraljevstvo sklopile su na Badnjak povijesni sporazum o slobodnoj trgovini. Sporazum o Brexitu ne obuhvaća samo trgovinu robom i uslugama , već i širok raspon drugih područja od interesa za EU, poput investicija, konkurencije, državnih potpora, porezne transparentnosti, zračnog i cestovnog prometa, energija i održivost, ribarstvo, zaštita podataka i koordinacija socijalne sigurnosti .

Sporazum predviđa kontinuiranu i održivu povezanost zrakom, cestom, željeznicom i morem, iako je pristup tržištu ispod onoga što jedinstveno tržište nudi.
Uključuje odredbe kojima se osigurava da se natjecanje između operatora iz EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva odvija na ravnopravnoj osnovi, tako da se ne ugrožavaju prava putnika i sigurnost prijevoza.

Carinska kontrola na granici

Od 1. siječnja 2021. godine uvest će se carinske kontrole s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Prava građana s obje strane

Jamčenje prava britanskih građana s prebivalištem u EU i obratno bila je jedna od prvih točaka oko kojih su se London i Bruxelles pokušali dogovoriti nakon referenduma. Oni koji su prije Brexita već živjeli na drugoj strani imaju svoja prava zaštićena, uključujući socijalno osiguranje, prema ugovoru o izlasku iz 2019.
To se odnosi na građane EU koji rade, putuju ili se preseljavaju u Ujedinjeno Kraljevstvo i državljane Velike Britanije koji rade, putuju ili se preseljavaju u EU nakon 1. siječnja 2021. godine.

Britanci, bez slobode kretanja

Od 1. siječnja Britanci se neće moći slobodno kretati, naseljavati se i raditi ili studirati ( kao dio programa Erasmus) ni u jednoj državi članici EU-a s istim pravima kao državljanin te zemlje, i obrnuto, to važi i za Europljane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanski posjetitelji koji žele ući u EU iz privremenih turističkih ili radnih razloga trebat će od siječnja važeću putovnicu, tj. nije moguće koristiti samo nacionalni osobni dokument kao sada, a treba će im viza za boravak duži od 90 dana.

Bez tarifa i bez naknada

Nakon 47 godina rada u klubu zajednice i tri desetljeća u potpunosti integriranog u jedinstveno tržište, Ujedinjeno Kraljevstvo riskiralo je da se njegovi proizvodi i usluge reguliraju općim okvirom Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji u prosjeku primjenjuje tarife od 3%, ali u automobilskom sektoru ona raste na 10%, a kod nekih svježih proizvoda prelazi 30%.

Sporazum sada moraju ratificirati europske institucije i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno