Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Europske zemlje privremeno prekidaju zračni promet s Velikom Britanijom, među njima i Hrvatska

Zabrane diljem Europe

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvao brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mjera za Božić. Niz europskih zemalja privremeno prekida zračni promet s Velikom Britanijom, među njima i Hrvatska.

Nizozemska je prva zabranila letove u nedjelju, a slične su mjere zatim poduzele Belgija, Austrija, Francuska, Italija, Litva, Latvija, Estonija, Bugarska Češka, Švedska. 

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom. Irska uvodi 48-zabranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog prometa, piše agencija dpa. Izvan Europe Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid zračnog prometa, a nešto ranije i Kanada. Johnson je za ponedjeljak sazvao sastanak vladina ureda za izvanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj po prvim informacijama “mogao biti zarazniji”, ali da nema “nijednog dokaza o promjeni težine bolesti”, premda se to još istražuje.

Novi virus izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je “novi virus zvan kontrole”. Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Europske unije, piše dpa. 

Zdravstvene vlasti u Nizozemskoj i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko tjedana. Nizozemski institut za javno zdravlje RIVM rekao je da je ta varijanta identificirana slučajnim uzorkom u Nizozemskoj početkom prosinca i da planira dalju istragu. 

Talijansko ministarstvo zdravstva rekao je da je jedan par po povratku iz Britanije zrakoplovom prije nekoliko dana bio zaražen novom varijantom. Stigli su u Rimu i iz zračne luke smješteni u izolaciju. Njemački virolog Christian Drosten rekao je da je novi soj već identificiran i u Njemačkoj. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) savjetovao je zdravstvenim vlastima i laboratorijima u Europi da analiziraju i sekvencioniraju uzorke novog soja virusa koji bi mogao biti zarazniji do 70 posto kako bi otkrili njegovo potencijalno širenje. 

ECDC poziva i na testiranje, izolaciju i praćenje svih povezanih s tim slučajevima te da svaki mora biti dojavljen kroz Europski sustav za rano upozorenje i odgovor.  Stručnjaci se općenito slažu da će cjepiva protiv covida-19 biti učinkovita protiv novog soja. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno