Subota, 25 ožujka, 2023

Europske zemlje okrenule se tržištima procijepljenih. Vraćaju se i avioprijevoznici

S obzirom na napore koje su u procjepljivanje svojih stanovnika uložile Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, ne treba čuditi što su europske zemlje ovisne o turizmu među prvima počele pikirati upravo na ta tržišta za koja vjeruju da bi, logično, među prvima mogla početi slati putnike.

Najdalje je otišla Grčka, destinacija koja je i inače ovisna o Britancima, koja je posljednjih dana počela najavljivati da je spremna ukinuti karantenu za sve turiste koji prilikom ulaska u zemlju mogu dokazati da su imuni na koronavirus. Prema trenutačnim grčkim najavama, karantenu za Britance spremni su ukinuti početkom svibnja, a grčka je vlada uvjerena kako će im procijepljenost upravo britanskog tržišta spasiti sezonu 2021., nakon što su prošloga ljeta prilično stradali.

Važna tržišta

Ipak, izgledno je da će svoj dio britanskih, ali i američkih putnika pokušati ugrabiti i druge mediteranske destinacije, među kojima i Dubrovnik koji se svim silama, nakon neuspješne 2020., bori spasiti ljeto 2021.

Štoviše, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kaže kako je za Dubrovnik važno i tržište Izraela, također s visokom stopom procijepljenosti, koje je među posljednjima ukinulo avionske linije za Dubrovnik.

Više se nada polaže u Britance i Amerikance pa je Dubrovnik već dobio potvrdu da će ovu sezonu prema gradu letjeti EasyJet, British Airways i Jet2Com, a linija Philadelphia – Dubrovnik, koja je imala nesreću prometovati samo jednu sezonu, sasvim sigurno još neće biti obnovljena ove godine.

Velik interes

“S Britancima smo sve dogovorili, iako je trenutačno stvar na čekanju dok se putovanja i formalno-pravno ne obnove, a dogovor imamo i s britanskim TUI-jem koji će putnike u Dubrovnik dovoditi vlastitim zrakoplovima. Planiramo jak marketing na britanskom tržištu, ali čekamo pravi trenutak jer je to prerano činiti dok smo u lockdownu. Zasad računamo na kraj lipnja odnosno početak srpnja, a istraživanja tržišta pokazuju velik interes putnika”, rekao je Franković i dodao kako su prvi poslovi s američkim tržištem već ugovoreni.

Naime, švicarska kruzer kompanija Viking Cruises organizirat će zračne mostove prema Dubrovniku kojima bi u grad dovodila američke turiste, odakle će se ukrcavati u kruzere i ploviti prema Splitu, Šibeniku, Zadru te natrag za Dubrovnik.

Tvrtka je, kaže Franković, izradila stroge zdravstvene protokole koje je već predstavila Nacionalnom stožeru i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a koji podrazumijevaju PCR testiranje putnika prije ulaska u avion, novo testiranje prije ulaska na kruzer u Dubrovniku te potom svakodnevno testiranje tijekom putovanja.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno