Utorak, 26 rujna, 2023

Europska komisija ipak smatra da bi trebalo ukinuti zabrane letova i olakšati kretanje putnika

Jučer je u Briselu Europska komisija usvojila novu Preporuku o koordiniranom pristupu mjerama putovanja i prijevoza uslijed naglog širenja novog soja koronavirusa u dijelovima Engleske. Iako Komisija ističe da je važno poduzeti brze, privremene mjere predostrožnosti kako bi se ograničilo daljnje širenje novog soja virusa, ipak smatra da bi trebalo olakšati nužna putovanja i tranzit putnika. Zabrane letova i obustava redovitih željezničkih linija trebale bi biti ukinute s obzirom na potrebu za nužnim putovanjima, a i kako bi se izbjegli poremećaji u lancima opskrbe.

Komisija preporučuje zemljama članicama da:

  • Provode načela Preporuke Vijeća iz listopada, te da imajući u vidu načelo predostrožnosti, obeshrabre svako nenužno putovanje u Veliku Britaniju i iz nje, do daljnjega
  • Međutim, državljani Unije i državljani Velike Britanije koji putuju u svoju zemlju članicu ili zemlju prebivališta, kao i državljani trećih zemalja koji uživaju EU pravo na slobodno kretanje, trebali bi biti izuzeti od daljnjih privremenih ograničenja pod uvjetom da se testiraju ili provedu samoizolaciju.
  • Esencijalni radnici, na primjer medicinsko osoblje, koji putuju trebaju biti podvrgnuti testu (RT-PCR test ili brzi test antigena u roku od 72 sata prije polaska), ali ne bi trebali biti podvrgnuti samoizolaciji dok su u funkciji svojeg radnog mjesta.
  • Transportno osoblje, unutar EU-a, trebalo bi biti izuzeto od svake zabrane putovanja preko bilo koje granice kao i od zahtjeva za testiranjem i samoizolacijom kada putuju preko granica kako bi došli do ili od svojeg plovila, vozila ili zrakoplova. Kada država članica zahtijeva brze testove antigena za prijevoznike, u specifičnom kontekstu situacije između EU-a i Velike Britanije u narednim danima, to ne bi trebalo dovesti do poremećaja u prijevozu.
  • Tranzit putnika, posebno za nužna putovanja, treba olakšati bez propisane samoizolacije. Može se zatražiti test, ali vlasti ga moraju najaviti ili ponuditi testiranje tijekom putovanja.
  • S obzirom na potrebu da se osiguraju nužna putovanja i tranzit kući kako je opisano u Preporuci, trebalo bi ukinuti svaku zabranu prijevoznih usluga, poput zabrana letova ili vlakova.
  • Tokovi tereta trebaju se neprekidno nastaviti, u skladu sa Zelenim trakovima i Komunikacijom o zračnom teretu, u krajnjem slučaju i kako bi se osigurala pravodobna distribucija cjepiva COVID-19.
  • Tijela javnog zdravstva zemalja članica trebala bi pojačati napore sekvenciranja i analiziranja izolata virusa kako bi se brzo identificirali slučajevi novih sojeva koronavirusa. Također bi brzo trebali identificirati slučajeve koji uključuju osobe koje su putovale u ili iz Velike Britanije u proteklih 14 dana ili su bliski kontakti potvrđenih slučajeva kako bi se osiguralo odgovarajuće praćenje (npr. RT-PCR testiranje, izolacija, pojačano praćenje kontakata).

U skladu sa Sporazumom o istupanju Velike Britanije iz Europske unije, dogovoreno prijelazno razdoblje istječe 31. prosinca 2020. Od 1. siječnja 2021. Velika Britanija postat će trećom zemljom i zemlje članice započet će s primjenom Preporuke o privremenom ograničenju nenužnih putovanja u EU i na osobe koje putuju iz Velike Britanije. Sukladno tome, u načelu se  mogu odvijati samo nužna putovanja iz Velike Britanije u EU. Da bi se moglo iskoristiti izuzeće od ovog općeg ograničenja, Vijeće bi trebalo odlučiti dodati Veliku Britaniju na popis trećih zemalja čiji stanovnici ne bi bili zahvaćeni privremenim ograničenjem vanjskih granica za nenužna putovanja u EU. Međutim, i bez odluke Vijeća, ovo ograničenje neće se primjenjivati na državljane Unije koji imaju prebivalište u Velikoj Britaniji i državljane Velike Britanije koji su dugotrajni stanovnici država članica EU-a prema Direktivi o dugotrajnom prebivalištu, neovisno o svrsi putovanja.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno