Subota, 23 rujna, 2023

Europa treba zajednički pristup prema restrikciji putovanja

‘Europa treba hitan zajednički pristup za ograničenja putovanja i testiranja, blizu smo totalnog kolapsa turizma’.

Europa mora djelovati koordiniranije kada su u pitanju ograničenja putovanja.

Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) u petak je pozvala europske čelnike i Europsku komisiju da se dogovore o zajedničkom pristupu ograničenjima putovanja i testiranju na covid-19. Bez toga ne trpi samo turizam nego i druge industrije. ECTAA se time pridružuje sličnim pozivima ostalih europskih udruženja i dionika iz turizma da Europa mora djelovati koordiniranije.

Ogroman utjecaj na živote ljudi, društva i globalnu ekonomiju

“Svakodnevno se donose nova putnička ograničenja koja znatno utječu na mogućnosti prekograničnih putovanja. Takva su ograničenja, posebice karantene, zapravo isto što i zatvaranje granica. To ima ogroman utjecaj na živote ljudi, društva i globalnu ekonomiju. U tome je turistička i industrija putovanja među najteže pogođenim, a to utječe i na gospodarske aktere i aktivnosti svih industrija”, prenosi se u priopćenju nedavna zajednička izjava više udruženja, među kojima su i Eurochambres, EuroCommerce i druga, čemu se pridružuje i ECTAA.

Ističu kako se zalažu i podržavaju i inicijative da se odlazak u karantene zamijeni testiranjem na COVID-19, pa i u sklopu zračnog prometa, i to prije polaska na putovanja iz područja s visokim rizikom u EU/Schengenskom prostoru i iz trećih zemalja.

Potrebno je brzo usvajanje prijedloga za koordinaciju ograničenja putovanja. To uključuje zajedničke kriterije za procjenu rizika i zajednički sustav kodiranja u boji/mapiranje označenih rizičnih područja.

“Potrebni su nam europski politički čelnici koji će sada djelovati, jer smo vrlo blizu kolapsa turističke i industrije putovanja. To će imati kaskadni učinak na ostale gospodarske sektore”, zaključno upozorava predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski.

ECTAA

ECTAA su osnovala 1961. u Bad Kreuznachu (Savezna Republika Njemačka) nacionalna udruženja putničkih agenata i turoperatora 6 država članica utemeljiteljica zajedničkog tržišta. Ostale nacionalne udruge pridružile su se ECTAA-i uzastopnim proširenjem EU. Sada predstavlja nacionalna udruženja putničkih agenata i turoperatora iz 27 država članica EU, kao i Švicarske i Norveške. Uz to, postoje četiri međunarodna člana iz Tunisa, Maroka, Malezije i Izraela.

U Bruxellesu prepoznata je od strane industrije i donositelja odluka kao glavno zastupanje i putničkih agencija i turoperatora i cijenjeni je savjetnički partner. ECTAA-ine aktivnosti kreću se od političkih poslova EU (turistička politika, zaštita potrošača, vizna politika, standardi itd.) I IATA-inih pitanja do odredišta (promocija odabranih odredišta, rješavanje pitanja odredišta, poput zdravlja i sigurnosti, ograničenja putovanja itd.).

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno