Nedjelja, 24 rujna, 2023

EU otvara svoje granice za potpuno cijepljene

Predstavnici država članica EU-a postigli su u srijedu dogovor da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su primili potrebne doze cjepiva protiv covida-19 odobrenih na europskoj razini, javlja AFP, prenosi Dalmatinski Portal.

Budući da se približava ljetna turistička sezona, veleposlanici 27 država članica odobrili su taj prijedlog Europske komisije, čija primjena nije obvezujuća. Očekuje se da će Europska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno cijepljene do početka lipnja.

Obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantenu i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako cijepljenje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugal i Grčka su već među zemljama koje prihvaćaju potpuno cijepljene iz Velike Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država dodatno proširiti kako bi pomogla svima tijekom nadolazeće turističke sezone.

Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU za putovanja unutar Unije potkraj lipnja, čak i dok traje i dalje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa. Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Europske unije sada je cijepljena s obje doze.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno